in

Jak na bezpečný život? 11 tipů, jak se chránit.

brightside.me
Reklama

Vědět, jak bojovat a bránit se, může být život zachraňující dovednost. Ale než na to přijde, můžete udělat několik věcí, aby bylo prostředí kolem vás bezpečnější, nebo alespoň nějak minimalizovat to riziko, že skončíte v nebezpečné situaci. Takové zdánlivě nedůležité věci, například to, že řeknete, že to krásné auto není vaše, ale že je vypůjčené nebo zakrývání si kartičky na jízdné, vám mohou skutečně pomoci. Tyhle s ještě další tipy si řekneme dnes. 

1. Řekněme, že žijete blízko nějakého obchodu.

To, že s vámi někdo sdílí své osobní údaje, ještě neznamená, že musíte i vy. Pokud se ocitnete v pozici, kde nechcete říkat, kde žijete, můžete říci, že žijete poblíž něčeho, kolem čeho je toho hodně. Může to být Kaufland, hotelový řetězec nebo čerpací stanice, protože v této oblasti bude domů pravděpodobně několik. Můžete jej změnit na cokoli, co vám vyhovuje.

Žiješ tady někdo v sousedství? – U Walmartu.

brightside.me

2. Řekněme, že máte zapůjčené auto.

Pokud se k vám někdo přiblíží a zdá se, že ho zajímá vaše auto, pak se může snažit získat z vás soukromé informace. Pokud se vás někdo cizí zeptá, zda je vaše auto, může to znamenat, že by vás mohl v budoucnu sledovat pomocí vaší poznávací značky, barvy nebo typem vozu. Můžete jim říct, že se jedná o pronajaté nebo vypůjčené vozidlo. Díky tomu si pravděpodobně nebudou pamatovat detaily vozu a nechají vás na pokoji.

Hezký fáro! Je tvoje? – Ne, je vypůjčené.

brightside.me

3. Řekněte opraváři, že nežijete sami.

Pokud máte pocit, že opravář klade příliš mnoho soukromých otázek, může vám pomoci předstírání, že nežijete o samotě. Řekněte mu, že nebydlíte sami v tomto domě nebo že brzy očekáváte spolubydlícího či partnera. To znamená, že bude vědět, že budete s lidmi, pokud se později pokusí vrátit. Je také důležité si uvědomit, že vždy můžete zkontrolovat jejich ID a zavolat společnosti, pro kterou pracují, a zkontrolovat, zda je skutečně poslali.

Žijete sama? – Ne, někoho čekám.

brightside.me

4. Vždy řekněte, že jste s přáteli nebo na ně čekáte.

Jedná se o velmi univerzální a užitečnou reakci, díky které se budete cítit bezpečněji. Pokud například sedíte sami na veřejném prostranství, předstírejte, že čekáte na své přátele. Pokud cestujete sami, můžete říci, že vaši přátelé jsou v zadní / přední řadě autobusu, vlaku nebo letadla. Dokonce i při přivolání taxi můžete říci, že jste na cestě k setkání s přáteli nebo rodinou, pokud máte pocit, že je to nutné. To upozorní řidiče, že lidé na vás čekají a budete brzy někomu chybět.

Nesnáším cestovat sám, ty taky? – Moji přátelé jsou v zadní řadě.

brightside.me

5. Ve veřejné dopravě si zakryjte své pracovní nebo školní ID.

Může být dobrý nápad nosit průkaz ve veřejné dopravě zavěšený na krku, protože se můžete snadno legitimovat. Na základě vašeho identifikačního průkazu se však někdo pravděpodobně může dozvědět vaše jméno, místo výkonu práce, společnosti nebo školu, které jste součástí. Pokud se cítíte v ohrožení, úplně si to sundejte nebo skryjte pod oblečením.

brightside.me
Reklama

6. Použijte svůj autoalarm jako osobní alarm.

Může to být užitečný trik, jak na sebe upozornit, pokud potřebujete. Pokud například procházíte tmavým a prázdným parkovištěm a někdo chodí kolem vašeho auta, můžete ručně spustit alarm z klíčků od auta. To osobu pravděpodobně vyleká hlavně kvůli pozornosti, kterou může hluk přinést.

brightside.me

7. Postavte se mezi ovládací panel výtahu a dveře.

Díky tomu můžete z výtahu snadno vystoupit, kdykoli potřebujete, což vám dává výhodu odejít, pokud se budete cítit nepohodlně. Pokud vstoupí někdo, s kým nechcete sdílet výtah, můžete stisknutím tlačítka vystoupit v dalším patře a odejít. To vám může zabránit dostat se do nepříjemných situací při jízdě výtahem.

brightside.me

8. Zavěste zvonky na hotelovou kliku.

Při pobytu na místech, jako je hotel nebo kolej, můžete zavěsit bezpečnostní alarm zevnitř dveří na kliku. Pokud jej ale nemáte po ruce, můžete použít něco jiného, ​​co vás upozorní, například zvonky nebo cokoli kovového, co při pádu vydá výrazný hluk. V takovýchto objektech totiž nejste jediný, kdo má klíče od pokoje.

brightside.me

9. Při objednávce rozvozu jídla uveďte jméno muže.

Když k vám domů přijdou neznámí lidé, může být důležité se ujistit, že děláte věci správně a bezpečně, ať už jde o doručovatele jídla nebo nějakého řemeslníka. Při objednávání jídla s sebou můžete provést objednávku na jméno muže, aby si doručovatel myslel, že tam žije muž, nebo alespoň že nejste sami, když vám doručí jídlo.

Pro koho objednávka je? – Je to pro Janu. X Pro koho objednávka je? – Je to pro Bena.

brightside.me

10. Lžete o svém pracovníma a denním plánu.

Pokud zjistíte, že někdo chce vědět příliš mnoho o vašich pohybech a rozvrhu, řekněte mu, že nemáte pevný rozvrh. Někdo se může například ptát, kdy přesně pracujete nebo dokonce kde pracujete. Můžete jim říct, že váš plán se vždy mění, nebo že často měníte kanceláře. To znamená, že nevědí, kde a kdy vás najít.

Vždy pracuješ už tak brzy? – Ne, můj rozvrh se vždycky mění.

brightside.me

11. Předstírej, že nemluvíš jejich jazykem.

Existuje několik způsobů, jak reagovat na obtěžování na ulici. Někdy je nejjednodušší s nimi vůbec nemluvit, nebo například jednat zmateně tak, že nerozumíte ani slovu, které vám říkají. Jednoduše odejděte, pokrčte rameny a řekněte frázi nebo dvě v jiném jazyce.

Hej kráska, dala by sis drink? – Pardon, Anlamadim!

brightside.me

Už jste někdy slyšeli o těchto tipech pro vaše větší bezpečí nebo jste dokonce už i nějaký z nich využili? A myslíte si, že by do tohoto seznamu měly být přidány ještě jiné a další body? Neváhejte se s námi o tom pobavit.

Čerpali jsme z brightside.me

Reklama