in

Hygiena za dob Vikingů? Top 10 zajímavých informací, které z filmů neznáme!

pixabay.com
Reklama

Již nějakou tu dobu máme možnost sledovat nemalé množství různých filmů a seriálů z doby, kdy žili obávaní Vikingové. Obětiny bohům, nádherné ženy bojovnice, sexy muži s jizvami či dredy, dobové legendy a mýty – přesně tohle a ještě mnohem více láká diváka k tomu, aby doslova hltal snímky s touto tématikou, která se snad nikdy neomrzí. Co se ale z filmů nedozvíme? Například, jak to měli Vikingové s hygienou!

1. Záchody?

Samozřejmě neměli ve svých domech moderní záchod, ale mývali ve velkých domech společné toalety i s odvodem odpadu do žumpy.

pixabay.com

2. Vzhled na prvním místě?

Pro Vikingy bylo udržování upraveného vzhledu věcí cti, takže záměrné ušpinění nebo ostříhání vlasů bylo považováno za strašlivou urážku.

pixabay.com

3. Kultivované stolování?

Vikingové nejedli rukama, jak se často ve filmech ukazuje, ale používali lžíce a nože. Lžíce, stejně jako nádobí, byly vyrobeny ze dřeva a nože byly vyrobeny z kovu.

pixabay.com

4. Toaletní papír?

Vikingové sbírali mech z hustých lesů a používali právě ho jako toaletní papír.

pixabay.com

5. Parazité v organismu?

Navzdory lásce k čistotě žilo v organismech Vikingů mnoho parazitů. Důvodem bylo, že během chladných měsíců nahnali dobytek do domu, aby nezmrzl a žili s nimi.

pixabay.com
Reklama

6. Bazény?

Vikingové byli velmi citliví na hygienu a rádi se koupali. Na Islandu měli dokonce bazény s horkými prameny.

pixabay.com

7. Ženy a podprsenky?

Archeologové našli ve Švédsku kusy látky s kusy kovu. Nejprve si mysleli, že se jednalo o nějakou ženskou pomůcku při práci s těžkými věcmi. Brzy ale přišli na to, že šlo o součást podprsenek.

pixabay.com

8. Ranní rutina?

Vikingové se koupali častěji než většina národů ve středověku. Podle zdrojů se koupali každé ráno, starali se o ústní hygienu, česali si vlasy a pánové i vousy.

pixabay.com

9. Vousy jako znak mužnosti?

Vikingové považovali muže s hustým plnovousem za dospělejšího a odvážnějšího.

pixabay.com

10. Vlasy jako znak ženskosti?

Žena s dlouhými vlasy byla považována zákonem za krásnou. Grágásův zákoník totiž jasně říkal, že ženy si nesmějí stříhat vlasy.

pixabay.com

Nevíme jak vás, ale nás celkem překvapil ten kontrast mezi jejich čistotou a pak životem přímo se zvířaty. Ale rozhodně nám tento článek změnil na Vikingy naše mínění. Z filmů totiž tak čistotně moc nevypadali.

Tématem jsme se inspirovali na adme.media

Reklama