in ,

Jsou to jenom mýty! Top 10 keců ohledně potravin.

pixabay.com
Reklama

Každý z nás se alespoň trochu stará o to, co jí a zbytečně se necpe něčím, po čem by mu bylo špatně. Bohužel se ale kolem potravin točí tolik mýtů a pověr, že některé potraviny zbytečně vynecháváme. Dnes jsme se protop rozhodli vám říci pravdu a některé mýty vyvrátit. Jste připraveni?

1. MÝTUS – Ohřátý med není pro naše tělo nic dobrého.

Během zahřívání med pouze ztrácí své vlastnosti, které jsou cenné pro naše tělo.

pixabay.com

2. MÝTUS – Mražená zelenina není tak kvalitní jako ta čerstvá.

Podle výzkumů je nutriční hodnota mražené zeleniny shodná s hodnotou té čerstvé a někdy je dokonce i vyšší.

pixabay.com

3. MÝTUS – Jen citron je nejlepším zdrojem vitamínu C.

Bohužel není tom u tak. 100 g citronů obsahuje jen 53 mg vitamínu C, což je jen 64 % doporučené denní dávky. Avšak například paprika obsahuje až 77 mg a černý rybíz 181 mg. A to je okamžitě 218 % doporučené denní dávky.

pixabay.com

4. MÝTUS – Hnědá vejce jsou kvalitnější než bílá vejce.

Ve skutečnosti jsou hnědá i bílá vejce stejně chutná i zdravá. Jde jen o to, že bílá vejce nejsou v těle slepice takovou dobu, jako ta hnědá a proto neprojdou procesem obarvení.

5. MÝTUS – Když je něco plesnivého, musí se to vyhodit celé.

Záleží na typu potraviny. Například u papriky, sýru či hlávkového zelí stačí postiženou část jen odkrojit a zbytek omýt či zabalit a nazpět dát do lednice. Avšak u jogurty nebo okurky je nutno to celé vyhodit.

pixabay.com
Reklama

6. MÝTUS – Popcorn je nezdraví.

Je velký rozdíl mezi popcornem z kina s mnoha umělými přísadami a dochucovadly a domácím popcornem, který si můžete udělat na pánvi s trochou oleje a soli. Takový popcorn je skvělým zdrojem vlákniny a antioxidantů.

pixabay.com

7. MÝTUS – Červy obývají jen jedlé houby.

Existuje tvrzení, že pokud si nejste jistí tím, jestli je houby jedlá nebo ne, stačí ji rozkrojit. Pokud v ní najdete červa, je to známkou toho, že je jedlá. Pokud červa nenajdete, je jedovatá. To je však velký OMYL! Takové látky, co jsou pro člověka toxické, pro červa být nemusí a naopak.

pixabay.com

8. MÝTUS – Hnědý cukr je lepší než bílý cukr.

Hlavní rozdíl mezi těmito druhy cukru je v množství melasy. V bílém cukru je jen asi 1 %, zatímco v hnědém cukru je melasy až 5–6 %. To dává hnědému cukru jeho barvu.

pixabay.com

9. MÝTUS – Avokádo nesmíte zmrazit.

Avokádo můžete zmrazit. Nezkazí se a ani neztratí tu pravou chuť. Můžete jej zmrazit vcelku, nebo i oloupané. Při rozmražení se sice mírně změní textura avokáda, ale chuť zůstane stejná.

pixabay.com

10. MÝTUS – Křepelčí vejce jsou zdravější.

Křepelčí vejce obsahují sice více vitamínu B12 a železa, ale na druhou stranu slepičí vejce mají mnohem vyšší obsah jiných cenných tuků. Navíc rozdíl mezi nutriční hodnotou křepelčích a slepičích vajec není zas až tak velký, což se o ceně říci nedá.

pixabay.com

Tak to vidíte. Ne vždycky je to, co se říká, pravda. Věděli jsme, že kolují různé mýty a nesmysly například ohledně cvičení, hubnutí a tak dále, ale že by někdo přímo “pomluvil” jídlo? To by nás nenapadalo. A co nejvíce překvapilo vás?

Čerpali jsme z adme.ru

Reklama