in

Další nebezpečný trend TikToku! Už jste o něm slyšeli?

pixabay.com
Reklama

TikTok se v poslední době hemží novým typem videí s dětmi i dospívajícími, kteří konzumují barevné sladkosti zvané chiki ngebul. Potom se jim z úst nebo nosu valí kouř, jelikož je tato pochoutka napuštěná tekutým dusíkem. Skrývá však velká rizika. Přes dvě desítky dětí se již při jezení této zvláštní pochutiny v Indonésii zranily. Podle indonéského ministra zdravotnictví způsobuje chiki ngebul popálení žaludku a otravu jídlem, uvedl list The Guardian.

Sladkost, která může za spoustu zdravotních problémů nejen dětí, které se ji rozhodly vyzkoušet, se lidově nazývá „dračí dech“. Ministerstvo zdravotnictví v Indonésii uvedlo, že dvě děti jsou hospitalizovány a dalších pětadvacet je po požití chiki ngebul zraněno. Ve skutečnosti je ale číslo mnohem větší, jak uvedl tamní lékař Dicky Budiman.

Neuvěřitelné je také video. kde vdechuje kouř ze sladkosti balote. To mělo přes šedesát tisíc zhlédnutí. V souvislosti se všemi skutečnostmi vydalo ministerstvo zdravotnictví prohlášení, kde upozorňuje na rizika spojená s konzumací sladkostí napuštěných tekutým dusíkem. Dále požádalo školy, aby poučily děti o rizicích, která s konzumací chiki ngebul souvisejí.

https://twitter.com/AureliaMawar/status/1615503131798024193?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1615503131798024193%7Ctwgr%5E94b80934e8eb2ede5f161a77c96c2d1420997712%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.seznamzpravy.cz%2Fclanek%2Fzahranicni-nebezpecny-trend-na-tiktoku-uz-pres-20-deti-v-indonesii-ma-zdravotni-potize-223765

Podle dokumentu by mohla dlouhodobá konzumace způsobit vážnější zdravotní komplikace jako jsou popáleniny vnitřností nebo jejich protržení. Zmíněny jsou také dýchací potíže nebo popáleniny kůže. Žádné dítě dosud nezemřelo, ale dvě zůstávají stále v nemocnici.

Tekutý dusík se při přípravě některých jídel používá běžně. V Indonésii se také podobné sladkosti prodávají již několik let. Nyní jsou ale mnohem dostupnější než dříve. Pojízdné stánky s takovým druhem sladkostí mají teď úplný zákaz jejich prodeje a restaurace budou pod přísnějším dohledem. Prodejci na ulicích často neví jak přesně s tekutým dusíkem zacházet a naopak děti zase nevědí tolik o jeho škodlivosti.

Osvětou a informacemi se tedy Indonésie vynasnaží předejít dalším nehodám, které způsobí konzumace dračího dechu dětmi. Ovšem jestli to zabere nebo si to podle toho co děti uvidí na TikToku budou chtít stejně zkusit se neví. Přece jen tady bylo již spoustu nebezpečných výzev, které vedly ke smrti dětí když zkoušely to co lidé na videu. Doufejme, že upozornění ministerstva zaberou.

Čerpali jsme z seznamzpravy.cz

Reklama