in

Jak se dožít vysokého věku? Top 10 tipů, co pro to můžete udělat!

pixabay.com
Reklama

Bohužel, lektvar přímo na dlouhověkost ještě vynalezen nebyl, ale vědci dělají jeden výzkum za druhým, aby se alespoň dopídili k přibližné odpovědi a podobné účinnosti jakou má údajně elixír mít. No, my jeho recept dnes nepřinášíme, ale máme pro vás 10 vědecky podložených faktů, které prý ke zdravému a dlouhému životu dopomáhají.

1. Navštěvujte jen jednoho lékaře.

Vědci z Exeterské univerzity dokázali, že když navštěvujete stejného lékaře už léta, skutečně si tak prodlužujete svůj život. Toto pravidlo platí nejen pro praktického lékaře, ale i například pro psychiatra a další. Lékaři si tak totiž mohou pamatovat vlastnosti svých pacientů a pozorovat, jestli se něco nemění. Pokud se obrátíte na nového lékaře, musí od začátku odhalit vaše problémy.

pixabay.com

2. Spočítejte si vlastní rozpočet a šetřete do budoucna.

Finanční experti rádi kreslí paralely mezi finančním a fyzickým zdravím. Skupina amerických výzkumníků zjistila, že lidé starší 50 let, kteří zažívali negativní finanční situace, vykazovali výrazně vyšší riziko úmrtí.

pixabay.com

3. Jezte více tuku.

Podle předloženého výzkumu, lidi, kteří konzumují nenasycené tuky jako olivové, avokádové, semenné a jiné oleje, snižují riziko úmrtí způsobené kardiovaskulárními problémy o 16%. Pokud přidáte také některé živočišné tuky, jako jsou mléčné výrobky, vejce, kuřecí maso, červené maso a ryby, snížíte riziko úmrtí přibližně o 25%.

pixabay.com

4. Sledujte, jak pracují vaše střeva a napomáhejte jim.

Podle studií vedených vědci na McGillově univerzitě je tajemství dlouhověkosti ve střevech. Užitečné bakterie, které v nich žijí, prodlužují náš život. Probiotika mají dobrý vliv na absorpci potravin, které jíme a pomáhají nám absorbovat více užitečných látek. Je to důležité, protože naše střevo je spojeno s mozkem a tudíž “nepořádek” v hlavě, způsobuje nemoci trávicího traktu a naopak.

pixabay.com

5. Noste jen pohodlnou obuv a oblečení.

David Rosenbaum, 65letý Ph.D., tvrdí, že jedním z důvodů, proč se mu podařilo přežít tak dlouho, je, že nosí pohodlnou obuv.

pixabay.com
Reklama

6. Neležte jen tak na gauči.

Můžete prodloužit svůj život, pokud snížíte dobu strávenou v kanceláři nebo ležící na gauči před televizorem. Nedoporučuje se sedět v kanceláři déle jak 3 hodiny denně nebo strávit před TV více než 2 hodiny.

pixabay.com

7. Udržujte si v domě pořádek.

30 minut fyzické aktivity denně a 5 krát týdně snižuje riziko úmrtí způsobené kardiovaskulárními chorobami. Stačí tak jen 30 minut denně uklízet a máte vystaráno.

pixabay.com

8. Pracujte a stanovte si cíle.

Vědci z Harvardu si jsou jisti, že lidé, kteří si stanovili cíle a dělají vše pro jejich dosažení, mají nejjasnější život.

pixabay.com

9. Mluvte s lidmi, kteří vám rozumí.

Je vědecky dokázáno, že lidé, kteří mají pravé spolehlivé přátele nebo příbuzné, kteří jim rozumí, žijí déle.

pixabay.com

10. O víkendech hodě spěte.

Kvalitní a dlouhý spánek, alespoň o víkendech, nás může zachránit před zdravotními problémy a dokonce i snížit riziko úmrtí.

pixabay.com

Zdraví je opravdu velmi křehká věc. Za peníze si sice můžete zajistit potřebnou lékařskou péči, avšak naprosté zdraví vám už nikdy nikdo nevrátí. Proto se musíme o sebe starat tak, abychom naše tělo šetřili. Přeci jen máme jenom jedno.

Reklama