in

Jsou to jen pověry! Top 10 mýtů o mazlíčcích, kterým jsme celou dobu věřili.

Zdroj : brightside.me
Reklama

Podle statistik vlastní domácího mazlíčka 57% rodin po celém světě. Všichni se samozřejmě snažíme poskytnout našim mazlíčkům maximální lásku a péči, jak jen jsme schopni. Někdy však můžeme nevědomě dělat chyby a to díky rozšířeným pověrám a mýtům, které jsme od malička slýchávali. Dnes vám proto řekneme 10 nejrozšířenějších pravidel, kterým bychom už měli přestat věřit.

1. Mýtus č. 1. Teplý nos znamená, že váš pes je nemocný.

Ve skutečnosti neexistuje důkaz, že teplota nosu vašeho psa by znamenala nemoc. Teplota se může měnit z různých důvodů: přehřátí, genetika nebo dokonce normální kolísání teploty během dne. Pokud si myslíte, že váš pes je nemocný, lékaři vám doporučují věnovat více pozornosti jejich chování, způsobu, jakým jedí, pijí, močí nebo se vyprazdňují. A samozřejmě, použijte skutečný teploměr k posouzení teploty vašeho psa.

Zdroj : brightside.me

2. Mýtus č. 2 Starého psa novým kouskům nenaučíš.

Ve skutečnosti se psi trénují bez ohledu na jejich věk, pokud máte dostatek trpělivosti, co nejvíce s nimi cvičíte a pokud je správně motivujete. Možná jste už slyšeli o Chaserovi, nejchytřejším psovi na světě, který už je senior a stále se učí nové triky.

Zdroj : brightside.me

3. Mýtus č. 3. Lidské jídlo není pro vašeho mazlíčka škodlivé.

Existuje několik produktů z vaší kuchyně, které mohou být pro vašeho mazlíčka dobré, jako je například maso, dušená nebo jemně krájená zelenina a ovoce. Samozřejmě pouze zdravé a nezkažené zbytky mohou být dobrým doplňkem pravidelného stravování vašeho domácího mazlíčka. Navíc některé z potravin, která jsou pro člověka zcela zdravá, mohou zvířatům způsobit vážné poškození střev a to například hrozny, avokádo, cibule a česnek.

Zdroj : brightside.me

4. Mýtus č. 4. Psi a kočky potřebují očkování každoročně.

Očkování je opravdu velmi důležité. Nicméně, oni nutně nepotřebují žádné pravidelné dávky vakcíny, kromě vztekliny. Výzkum ukázal, že jediná vakcinace proti parvoviróze, psince a panleukopenie, je ochrání před chorobami až po dobu 7 let se celoživotní ochranu. Navíc i jen velmi jednoduchý krevní test dokáže zjistit, zda má váš mazlíček dostatek protilátek, aby odolával infekci. Takže až příště bude váš veterinář trvat na dalším očkování, můžete jej požádat, aby raději první provedli jen krevní test.

Zdroj : brightside.me

5. Mýtus č. 5. Když si mazlíci lížou rány, urychluje to hojení.

Lízání rány zpomaluje proces hojení místo toho, aby jej urychlovalo. Ve skutečnosti existuje velké riziko, že rána, která je příliš často olizovány, může být podrážděna nebo dokonce infikována. Veterináři doporučují použití antiseptických sprejů nebo omývání vodou v případě malých ran, ale pokud jde o hluboké zranění, měl by to vidět lékař.

Zdroj : brightside.me
Reklama

6. Mýtus č. 6. Je normální chovat ryby v malých akváriích.

Navzdory skutečnosti, že malá skleněná kulatá akvária jsou velmi oblíbená pro chov ryb, ve skutečnosti tím rybu týráte. Tyto nádoby jsou obvykle malé a nemají v sobě dostatek vody, aby se ryby cítily pohodlně. Navíc, kvůli malému množství prostoru, neposkytují dostatek kyslíku, což je pro ryby velmi důležité. Pokud chcete mít rybu jako domácího mazlíčka, lepší možností by bylo obdélníkové nebo čtvercové akvárium.

Zdroj : brightside.me

7. Mýtus č. 7. Můžete naučit každého papouška mluvit.

Určitě je pravda, že většina papoušků má schopnost mluvit. Existují však některé druhy, které to opravdu nedokáží. Takže byste mohli strávit bezpočet hodin učením svého ptáčka mluvit, ale bezvýsledně. Je proto velmi důležité zjistit, zda je váš mazlíček vůbec schopen mluvit. Někteří papoušci se mohou naučit jen pár slov, zatímco jiní budou mluvit celý den a budou mít velkou slovní zásobu. Vše záleží jen na vašem výběru.

Zdroj : brightside.me

8. Mýtus č. 8. Změna potravin je pro trávení vašeho domácího mazlíčka špatná.

Představte si, že jíte pořád stejné jídlo, třikrát denně, každý den, napořád? To by se vám moc nelíbilo, že? Totéž platí pro vašeho domácího mazlíčka. Změna stravy je zdravá a poskytuje lepší výživu, pokud jsou produkty vysoké kvality. Kromě toho veterináři tvrdí, že dávat jim stále stejnou potravu může způsobit i alergii na určitou složku v jídle.

Zdroj : brightside.me

9. Mýtus č. 9. Kočky potřebují mléko.

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, kočky nedokáží strávit laktózu, kterou obsahuje standardní kravské mléko. Konzumace mléka tak může způsobit zvracení, průjem a další střevní potíže. Kromě toho veterináři vysvětlují, že mléko obsahuje mnohem více kalorií, než kočka za den spotřebuje.

Zdroj : brightside.me

10. Mýtus č. 10. Není bezpečné spát s vaším domácím mazlíčkem.

Pokud jste vy i váš domácí mazlíček zdraví, je naprosto bezpečné spát spolu ve stejné posteli. Kromě toho studie ukazují, že je to vlastně i dobré pro lidské zdraví a pomůže vám to relaxovat. Navzdory všeobecnému přesvědčení, spaní se psem v posteli nezpůsobí žádné problémy, takže jděte domů a travte tolik času se svým mazlíčkem v posteli, kolik jen chcete.

Zdroj : brightside.me

Reklama