in

Fenomén jménem čokoláda! 20 fotek cesty od pupenu až po sladkou tabulku.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com
Reklama

Jistě všichni, co jste tu, se shodnete určitě na jedné věci. Každý přeci rád mlsá. A co teprve taková čokoláda! Dnes vám ukážeme dlouhou cestu čokolády, od malého pupenu na stromě až po hotovou sladkou tabulku samotného nebe.

1. Vše začíná jednou nevinnou “kytičkou” (pupenem).

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

2. Plod se postupně zvětšuje a zraje.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

3. Až se nakonec sklidí.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

4. Podle druhu a stupně dozrání rozlišujeme tyto odstíny kakaových plodů.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

5. Uvnitř každého plodu je 25-40 kakaových fazolek.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com
Reklama

6. Zatím jsou ještě bíle a lepkavé díky buničině.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

7. Uvnitř vypadají takto.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

8. Po odstranění přebytečné buničiny se musí pozvolna sušit.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

9. Suší se 7-10 dní.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

10. Musí se pravidelně otáčet, aby došlo k rovnoměrnému prosychání.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

11. Po důkladném usušení jsou kakaové boby zváženy a nachystány do pytlů, které se takto rozváží po celém světě k jednotlivým výrobcům čokolády.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

12. Každý výrobce si boby z pytlů ručně přebírá a třídí.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

13. Vybrané boby se vypraží.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

14. A následně jemně podrtí na kousky.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

15. Postupně se přidávají do nezastavujícího se mlýnku a “míchačky na čokoládu”.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

16. Tam se to nechá vše mísit až 2 dny.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

17. Den 3. se vylije všechny čokoláda ven.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

18. Čím kvalitnější je, tím krásnější vlnky má.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

19. Nakonec se pár hodin uleželá čokoláda vlévá do forem a nechá se ztuhnout.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

20. A takto vznikne taková čokoláda, v jaké podobě ji už známe.

Zdroj: boredpanda.com
Zdroj: boredpanda.com

Reklama