in

KANADA vyhrála hokejové Mistrovství světa 2023! NĚMCI A LOTYŠI překvapili!

facebook.com
Reklama

Mistrovství světa v ledním hokeji 2023 v lotyšské Rize a Finském Tampere je minulostí. Češi měli vlivem smolných okolností daleko slabší tým, než tomu bylo v předchozích ročnících, ve své skupině skončili na čtvrtém místě a ve čtvrtfinále je smetl výběr Spojených států Amerických 3:0. Na první příčce se žádné velké překvapení nekoná, ovšem druhé a třetí místo, to už je něco jiného! Pojďme se podrobněji podívat na všechny medailisty.

 

Zlato – Kanada

Kanada se finále zúčastnila již počtvrté v řadě. Ve skupině skončila se ziskem 15 bodů na druhém místě s bilancí pěti výher, z toho jedna na nájezdy a dvou proher, z toho jedna rovněž na nájezdy. Ta byla mimochodem překvapivě proti Norům, pro něž to bylo teprve druhé vítězství nad javorovými listy v historii.

Ve čtvrtfinále jsme mohli vidět reprízu finálových střetů z předchozích tří šampionátů, s finským výběrem si však Kanaďané poradili 4:1. V semifinále se Kanadě postavili stateční Lotyši. Ti sice v zápase dvakrát vedli, avšak ve třetí třetině Kanada zápas otočila a postoupila do finále. Ve finále na Kanadu čekalo Německo, pro nějž to byla vůbec první finálová účast od zavedení play-off. Kanaďani zvítězili 4:2 a na krk tak mohli pověsit své již 28. medaile z mistrovství světa. Jejich nejlepším hráčem se stal MacKenzie Weegar, který vstřelil tři góly a na osm nahrál.

 

Stříbro – Německo

Jak jsme již řekli, pro Německo se jednalo o premiérovou účast ve finále od zavedení systému play-off. Němci ve svojí skupině získali dvanáct bodů za čtyři výhry a tři prohry, načež do postoupili ze čtvrtého místa. Ve čtvrtfinále si však poradili s vítězem druhé skupiny Švýcarskem 3:1, které letos patřilo mezi hlavní favority. V semifinále pak porazili Američany 4:3 po prodloužení a opět se potvrdilo, že USA semifinále prostě neumí, ačkoliv letos do té doby neměli jedinou prohru. Mimochodem, poslední finálová účast a zároveň zlatá medaile Američanů se datuje do roku 1960. Ve finále pak podlehli Kanadě 4:2, avšak i tak se jedná o obrovský úspěch a historicky třetí stříbrné medaile pro Německo, ty předchozí však získalo Západní Německo již před 70 lety.

 

Bronz – Lotyšsko

Lotyši, stejně jako Němci potvrdili, že dávno nepatří mezi hokejové outsidery. Ve skupině získali za pět výher, z toho dvě po prodloužení a dvě prohry 13 bodů stejně jako Češi, avšak díky výhře ve vzájemném zápase postoupili ze třetího místa. Ve čtvrtfinále jsme mohli vidět reprízu z roku 2018 a zatímco tehdy Švédi vyhráli 3:2, letošní zápas ovládli Lotyši 3:1 a Švédsko tak již počtvrté v řadě chybělo v semifinále MS. V semifinále pak narazili na Kanadu a zatímco ve skupině je Kanada přejela 6:0, v tomto zápase jim srdnatě vzdorovali a vypadalo to, že by ho mohli zvládnout, ve třetím dějství však Kanada vývoj utkání otočila. Na Lotyšsko tak čekal souboj o bronzové medaile s USA, kde se už zdálo, že Američané je získají, necelých šest minut před koncem však Lotyšsko vyrovnalo na 3:3 a v prodloužení pak vstřelilo vítězný gól, který zajistil vůbec první medaile v historii.

 

Nakonec si ještě řekneme, jak dopadli naši “bratia”. Slováci ve skupině vyhráli jen tři zápasy, dva prohráli na nájezdy a dva v základní hrací době a se ziskem 11 bodů skončili na pátém místě, což znamená, že do play-off nepostoupili. Pokud by však Švýcaři ovládli poslední zápas s Lotyši za tři body, tak by naopak postoupili na úkor Lotyšů. Na pomoc jiných týmů se však nelze spoléhat, což se v tomto případě potvrdilo.

Čerpali jsme z livesport.com

Reklama