in

Podvodníci oklamali bankomat. Jak za pomocí padělků vybrali ty pravé peníze?

pixabay.com
Reklama

I když se dneska hodně podvodů odehrává on-line a stále jich přibývá, najdou se tací, kteří to zkouší i jinak. A to přímo v bankomatu. Ale nejedná se o vyloupení bankomatu jako takového, spíše v přeneseném slova smyslu. Nebylo sice použito násilí, ale loupež proběhla. Do vkladového bankomatu zloději nejprve vložili falešné peníze. Ten je přijal a poté jim hned na účtu přistála příslušná částka. Pak už stačilo vybrat skutečné peníze a obohacení bylo na světě. Jak je možné, že bankomat falešné bankovky neodhalil?

Skupina zlodějů využila bezpečnostní skuliny v systému vkládání hotovosti. Podezřelých osob budou desítky, část z nich dokonce fungovala jako organizovaná skupina. Škody jsou v řádech miliónů korun. Kriminalisté během domovních prohlídek na přelomu dubna a května zajistili falešné bankovky a tiskárny.

„Policejní orgán vede trestní řízení pro podezření ze spáchání zločinů padělání a pozměnění peněz a podvodu, přičemž v daném případě by mohlo přicházet v úvahu v případě odsouzení pachatelů uložení trestu odnětí svobody v rozpětí 5 až 10 let,“ potvrdil Právu Pavel Hajný z plzeňského krajského zastupitelství, který dohlíží na vyšetřování případu. Obvinění přitom zatím nepadla. „Probíhají výslechy podezřelých i svědků a policisté zajišťují veškeré dostupné důkazy,“ dodal žalobce.

pixabay.com

A jak je možné, že bankomat neodhalil falešnou bankovku? Podvodníci přišli na způsob, jak vyzrát nad systémem vkladového bankomatu. Vkladomat tak sice vyhodnotil bankovku jako podezřelou, ale přesto se jim peníze na účet připsaly. Proč? Banky totiž zpravidla reagují až se zpožděním po kontrole sběrného boxu, kde bankomat odkládá podezřelé bankovky. Stačilo tak být rychlejší a vybrat hotovost ihned po připsání. Jinak by si ji pak banka zpětně z účtu strhla.

Bankomaty pro vkládání hotovosti tzv. vkladomaty v Česku fungují od roku 2010. Původně fungovaly trochu jinak než dnes. Pokud byly bankovky po vložení vyhodnoceny jako nekvalitní či podezřelé, vůbec se na účet nepřipsaly. Jenže se hromadily reklamace od zákazníků, kdy se bankovky ani při mírném pokrčení nepřipsaly a byly vyhodnoceny jako podezřelé.

Při vyšších vkladech se tak klientům běžně stalo, že se jim připsala jen polovina vložené částky. „Protože sto procent zadržených bankovek bylo jen ve špatné kvalitě a poškozené a žádná nebyla identifikována jako padělek, bezpečnostní software se upravoval tak, aby se předešlo zbytečným reklamacím,“ sdělil Právu bankovní zdroj.

pixabay.com

Na aktuální případ již banky pohotově zareagovaly. „Pokusy vkládat falešné bankovky do našich vkladových bankomatů a obratem rea­lizovat výběr pravých jsme poprvé identifikovali na začátku dubna v Karlovarském kraji. Okamžitě jsme reagovali úpravou systému, který řídí připsání vložených bankovek na účet v závislosti na kontrole pravosti bankovek, a zamezili jsme realizování dalších podvodů tohoto typu na našich bankomatech,“ uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Zpřísněná opatření zavedly i další banky.

Podvodníci dosud měli poškodit nejméně pět bankovních institucí. Falešné peníze si sami tiskli, do bankomatu je za ně strkali bílí koně.

Čerpali jsme z novinky.cz

Reklama