in

TikTok opět ZABÍJEL…nová nesmyslná výzva stála chlapce život!

pixabay.com
Reklama

Zdá se až neuvěřitelné, kolik mladých lidí riskuje kvůli výzvám na sítích svůj vlastní život. A pro některé to bohužel končí tragicky. Již v minulosti jsme opakovaně psali o pokusech žáků základních škol splnit tzv. Blackout Challenge. Dokonce se pár takových dostalo i k nám na české školy. Další výzva je neméně nebezpečná. Jde o pokus předávkovat se volně dostupnými léky na alergii a vyvolat tím halucinace.

Jacob Stevens se zúčastnil výzvy s názvem „Benadryl Challenge“. Úkol zněl sníst 12 až 14 tablet antihistaminik a vyvolat tak halucinace. Jde o šestinásobnou doporučenou dávku tablet. Jeho otec řekl, že syn se předávkoval když byl doma s kamarády. Ti celou výzvu natočili na mobil. Od okamžiku kdy tablety snědl až po reakci jeho těla na ně.

V názvu výzvy je Benadryl, což je v USA volně prodejný lék k léčbě alergií. Obsahuje difenhydramin. Při předávkování může dojít k vážným srdečním problémům, křečím, kómatu a smrti. Výzva se poprvé na sociální síti objevila už v roce 2020, kdy ji bez ohledu na následky začali zkoušet dospívající po celém světě.

pixabay.com

„Na jeho tělo toho bylo příliš,“ řekl zdrcený otec Jacoba. Jeho syn byl po požití léků následně převezen do nemocnice, kde byl napojen na přístroje. Přes veškerou snahu lékařů ale o šest dní později zemřel.

„Žádná reakce mozku, nic tam nebylo. Říkali, že ho můžeme nechat na ventilaci, že tam může ležet – ale nikdy neotevře oči, nikdy nebude dýchat, usmívat se, chodit nebo mluvit,“ popsal otec, který zároveň apeloval rodiče náctiletých: „Sledujte, co na tom telefonu dělají. Promluvte si s nimi o situaci. Chci, aby všichni věděli o mém synovi.“

pixabay.com

Justin také požaduje, aby se věkově omezil prodej léčiv. Přesto někteří rodiče již tyto nebo jiné léky mohou mít doma. Dále otec žádá, aby TikTok zavedl záruky bezpečnosti. Požaduje, aby uživatel před vytvořením účtu musel poskytnout identifikační údaje. Ani to však nemusí stačit. Většina zodpovědnosti stále leží na rodičích. Měli by se zajímat o to, co jejich nezletilé dítě na internetu dělá.

Jacob však není první obětí hrozné výzvy. V srpnu 2020 se lékem smrtelně předávkovala 15letá dívka. Výrobce léku firma Johnson & Johnson poté vydala veřejné doporučení: „Trend Benadryl TikTok je extrémně znepokojivý, nebezpečný a měl by být okamžitě zastaven.“ A jak už bylo zmíněno, ani České republice se smrtící výzvy na TikToku nevyhnuly. V březnu 2023 se při plnění Blackout Challenge na pásku oběsil jedenáctiletý školák.

Čerpali jsme z novinky.cz

Reklama