in

Horolezec Adam Ondra: Který dětský sen si chce ještě splnit? Většinu už má.

instagram.com instagram.com
Reklama

Díky velkým světovým úspěchům jste Adama Ondru zaregistrovali jistě i ti, kteří se na horolezectví přímo nezaměřují. A není divu. Adam totiž patří k jedněm z nejlepších světových lezců současnosti. Ke každé překážce přistupuje jako k výzvě a rozhodně si před sebe nestaví hranice, které by ho čímkoli omezovaly. Většinu svých snů z dětství si prý již splnil, co mu však ještě chybí? A čím je pro něj sport?

Adam Ondra je český lezec a olympionik, který se již ve dvanácti letech zařadil mezi deset nejlepších světových lezců na obtížnost, a čtyřnásobný mistr světa. Přes deset let vede žebříčky skalních lezců a světová média jej nazývají českou senzací sportovního lezení. V září 2017 jako první přelezl novou nejtěžší cestu světa Silence v Norsku (vlastní projekt obtížnost 9c) a opět tak posunul hranice lezení.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Adam Ondra (@adam.ondra)

Jelikož se mu letos narodil syn Hugo, považuje ho za velmi úspěšný. Kvůli rodině také přizpůsobuje veškerý svůj program a je prý s rodinou mnohem více než se divákovi může zdát. Letos má za sebou druhou nejtěžší zdolanou lezeckou linii a to byl volný prvovýstup cesty Zvěřinec v Holštejně. Dále jako první pokořil také nejstrmější převis Česka v propasti Macocha. Když jel na měsíc do Norska, tak svou rodinu vzal s sebou.

Nejcennější skalp, který zatím má je podle něj norská stěna Silence. Je to nejtěžší věc, co se mi povedla ve sportovním lezení na skalách. Což je disciplína, které jsem zasvětil svůj život. A stála mě nejvíc úsilí. Možná to zní zvláštně, ale je to pro mě cennější než titul mistr světa,“ zmiňuje v rozhovoru Adam.

Lezení je podle něj určitě hodně o síle, ale dost také záleží na technice.Je to daleko techničtější, než by si člověk myslel. V tom, že bych udělal hodně shybů na rukách, nejsem nejlepší. Jsem nejlepší v tom, že svou sílu umím efektivně použít. Téměř nikdo nemá takové tréninkové podmínky jako on a to přímo v Brně, takže nemusí nikam dojíždět, navíc má stěnu i doma.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Adam Ondra (@adam.ondra)

„Mimo olympiády jsem si splnil všechno, o čem jsem jako dítě snil, ale medaile z olympiády je něco, co bych ještě rád měl,“ zasnil se. Aby zdolal olympiádu 2024 v Paříži podle jeho slov udělá všechno co bude v jeho silách. Přesto však není medaile jistá. Pokud by lezení nebylo na olympiádě, možná by se závodním lezením skončil. Více by se zaměřil na skalní lezení, neznamená to, že by přestal trénovat úplně.

Fenomenální český lezec Adam Ondra má již spoustu úspěchů za sebou, ale doufáme, že před sebou jich má ještě mnohem více. Přejeme hodně úspěchů a těšíme se na jeho nové výzvy v dalším roce. I když se chce nyní dva roky věnovat přípravě na olympiádu, dalším velkým cílem je také pokračování v Norsku na nové trase zvané Big Project. Držíme palce!

Tématem jsme se inspirovali z seznamzpravy.cz

Reklama