in

Další předvánoční zajímavosti? Mikuláš a 3. adventní neděle.

pixabay.com
Reklama

Štědrý den se neuvěřitelnou rychlostí blíží a u nás mezi druhou a třetí adventní nedělí máme ještě jeden vzácný termín. A to je Mikuláš. Jak vlastně tradice slavení Mikuláše vznikla? Kdo byl Mikuláš? A jak se slaví Mikuláš u nás? A jaké tradice se dodržují na třetí adventní neděli?

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Farmapark u Toma (@farmapark_u_toma)

Svatý Mikuláš žil přibližně ve 3. století našeho letopočtu. Byl znám jako velmi štědrý a dobrý člověk, který rozdával svůj majetek chudým. Zemřel 6. prosince a lidé ho oslavují po celém světě. V Česku v předvečer svátku svatého Mikuláše skupinky Mikuláše, čerta a anděla obcházejí domácnosti. Anděl s Mikulášem roznášejí dárky, čerti se starají o trestání a strašení zlobivých dětí. Děti se mohou vykoupit básničkou či písničkou a za odměnu a slib poslušnosti dostanou balíček.

Nicméně by děti rozhodně měly vědět, že MIKULÁŠ MÁ DOBRÉ SRDCE a nechodí je trestat, nebo dát čertovi. Bohužel ještě spousta rodičů v dnešní době využívá čerta ke strašení vlastních dětí a málokterým dochází, že dětem z toho mohou vzniknout různá traumata. Doporučujeme k přečtení tento článek. Článek se zabývá možným traumatem, který může vzniknout ze strašení čerty a veřejným ponižováním dětí.

Třetí adventní neděle se též nazývá stříbrná a zapalujeme na adventním věnci předposlední růžovou svíci. Stříbrná adventní neděle byla znamením, že se blíží konec půstu. Třetí svíci je svíce přátelství, původně se říkalo pastýřská. Vyjadřovala radost z konce postního období. Lidé se zdržovali hlučných oslav a zakazovalo se pomlouvat ostatní. Všude panoval shon a zmatek, protože třetí adventní neděle je věnována úklidu.

Inspirovali jsme se na primanapady.cz, medvidkovehracky.cz

Reklama