in

Ukrajina: Návštěvy a podpora z Česka, USA či Kanady?

instagram.com instagram.com
Reklama

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února 2022. Aktuálně trvá více než 2 měsíce a kromě podpory různých států světa ve formě zbraní, munice, protiruských sankcí či finančních prostředků, ji někteří zahraniční politici či osobnosti přijeli podpořit také osobně. A tato gesta jsou pro lidi na Ukrajině psychologicky velmi důležitá. V době konfliktu jsou to náročné a nebezpečné cesty, které se tito lidé rozhodli uskutečnit. Mezi prvními byl i český premiér Petr Fiala a zdaleka nebyl poslední. Pojďme se na některé společně podívat.

Jako úplně první navštívil Ukrajinu litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis a to v pondělí 14. března. Den na to přicestovala vlakem do Kyjeva trojice premiérů: Petr Fiala od nás, Mateusz Morawiecki z Polska a Janez Janša ze Slovinska. Spolu s nimi přijel také polský vícepremiér Jaroslaw Kaczyński. Setkali se s prezidentem Volodymyrem Zelenským a také s premiérem Šmyhalem. Jednali o podpoře Ukrajiny a posílení protiruských sankcí.

Po měsíci přijel na pozvání předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka do Kyjeva i předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil s delegací i s polskými senátory v čele s předsedou Tomaszem Grodzkým. Navštívili krom Kyjeva i města Irpin, Buča a Borodjanka. Zúčastnili se zasedání Nejvyšší rady, kde měl Vystrčil projev, ve kterém mimo jiné prohlásil: “Ústupky diktátorům nikdy nefungovaly a nikdy fungovat nebudou”.

Na začátku května přijela do Lvova překvapivě Angelina Jolie, která poté musela kvůli hrozbě bombardování prchnout do krytu. Symbolicky na Den matek 8. května nečekaně navštívila Ukrajinu první dáma USA Jill Bidenová. Setkala se s Olenou Zelenskou, která od začátku konfliktu veřejně nevystoupila. Obě dámy se sešly v přestavěné škole v Užhorodu. Další neohlášenou návštěvou ve stejný den byl kanadský premiér Justin Trudeau, který se setkal s prezidentem Zelenským. Přijel také do města Irpin na severu země. A do třetice se jednalo o vystoupení zpěváka Bono z kapely U2 přímo ve stanici metra v Kyjevě.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený First Lady Dr. Jill Biden (@flotus)

Je jasné, že za celou dobu trvání konfliktu si už Ukrajina přes veškerou snahu a pomoc ze zahraničí zažila své. Můžeme jen doufat, že vše brzy skončí. Nebýt všech těch, kteří od začátku Ukrajinu podporují, ať už psychicky či materiálně, zřejmě už by bylo dávno rozhodnuto. Nicméně psychická podpora ať už od samotného prezidenta Volodymyra Zelenského či všech těch, kteří Ukrajinu osobně navštívili, je nesmírně důležitá. Na to bychom neměli zapomínat.

Inspirovali jsme se na zpravy.aktualne.cz, parlamentnilisty.cz, idnes.cz

Reklama