in ,

Jedna velká záhada! Top 10 teorií o vesmíru, které mohou být pravdivé.

pixabay.com
Reklama

Vesmír je pro nás stále obrovská záhada. I když jeho fungování rozumíme o dost víc než lidé před sto lety, stále existuje mnohem větší množství otázek, na které zatím neznáme odpověď (a na spoustu z nich nejspíš nikdy znát odpověď nebudeme). Vědci a astronomové se snaží, ale často paradoxně vyřešení jedné otázky přinese několik otázek dalších. Okolo vesmíru však existuje řada teorií, u nichž si sice nemůžeme být jistí jejich pravdivostí, je zde ale poměrně velká šance, že by tyto teorie mohly být pravdivé. Na deset nejzajímavějších se dnes mrkneme.

1. Devátá planeta

Podle určitých fyzikálních důkazů by se za oběžnou dráhou Pluta mohla nacházet devátá planeta sluneční soustavy, která by měla být asi desetkrát větší Země. Kvůli nedostatku světla jsme jí zatím neobjevili, vědci však věří, že do pár let se podaří tuto planetu objevit.

pixabay.com

2. Žijeme v simulaci

I když to zní šíleně, existuje určitá šance, že celá naše existence včetně vesmíru je jen jakási počítačová simulace či extrémně reální virtuální realita, kterou naprogramovala nějaká supercivilizace. Více se o tom dozvíte v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=SGzV9bv3tjI&ab_channel=JurajVie 

pixabay.com

3. Čas plyne pomaleji

Podle některých vědců se krátí rychlost plynutí času a je možné, že na počátku vesmíru plynul rychleji, než dnes. Dokonce je šance, že v budoucnu se čas zastaví úplně a vše s ním, toho se však nejspíš nedožijeme.

pixabay.com

4. Multivesmír

Jelikož vesmír nejspíš není nekonečný, je na místě otázka, co se nachází za jeho hranicemi. Jedna z teorií říká, že mohou existovat další vesmíry, ve kterých ani nemusí platit stejné fyzikální zákony, jako v tom našem. Podle jiné teorie dokonce existuje několik paralelních vesmírů, které se prolínají s tím naším.

pixabay.com

5. Konec vesmíru

Vesmír je i přes své stáří 13,8 miliard let stále v počátečním stádiu. Jednou však musí skončit a nejpravděpodobnější konec je takový, že se postupně rozpadnou všechny vesmírné objekty a poté i samotné atomy a částice, ze kterých se skládají, a vesmír zůstane prázdný.

pixabay.com
Reklama

6. Ze Země se stane Venuše

Jak mnozí z vás ví, Venuše je nejteplejší planetou Sluneční soustavy a teploty na jejím povrchu jsou více než 400°C. V budoucnu by však kvůli globálnímu oteplování, růstu a oteplování Slunce mohl podobný osud potkat naší zemi a i když teplota asi nebude zas tak vysoká, na to, aby to vyhubilo vše živé na Zemi (pokud tu tedy něco živého zůstane), to stačit bude.

pixabay.com

7. Temná hmota

Všechny vesmírné objekty tvoří pouze 5% jeho hmotnosti, zbylých 95% tvoří takzvaná temná hmota, na první pohled prázdný mezivesmírný prostor. Mnoho o ní nevíme, víme však to, že je prakticky všude a také částečně může za rozpínání vesmíru.

pixabay.com

8. Bílé díry

Černé díry určitě znáte, mohou však existovat i opačné, bílé díry. Zatímco černé díry vše požírají a nic z nich nemůže uniknout, bílé díry naopak vše vyhazují a nic v nich nemůže zůstat.

pixabay.com

9. Pád do černé díry

A jak je to tedy s těmi známými černými dírami? Věřte, že spadnout do černé díry byste určitě nechtěli. Je v ní tak silná gravitace, že z ní neunikne ani světlo a v jejím středu dosahuje nekonečné hodnoty. Kdybyste do ní začali padat, po chvíli by vaše tělo bylo tenké doslova jako nudle a až byste dopadli do středu, čas by se pro vás zastavil. Pro někoho, kdo by vás pozoroval z nějaké vzdálenosti, by se navíc u hranice zvané horizont událostí (ta hranice, za kterou z černé díry už nic neunikne) čas nekonečněkrát zpomalil, tím pádem by vás viděl, jak stojíte na místě, zatímco vy byste byli už dávno uprostřed. Tyto objekty zkrátka popírají všechny známé fyzikální zákony a nejspíš nikdy plně nepochopíme jejich fungování.

pixabay.com

10. Co bylo před Velkým třeskem?

Tato otázka vlastně ani nemá smysl, jelikož spolu s Velkým třeskem začal plynout čas (a taktéž začal existovat prostor), tak doba “před Velkým třeskem” ani nemohla existovat, protože neexistoval čas a vlastně neexistovalo vůbec nic. Je to stejné jako ptát se, co je jižněji než Jižní pól.

pixabay.com

Fuuu, člověk nad těmito teoriemi jen trochu přemýšlí a začne se mu z toho přehřívat mozek. Je to zkrátka celé jedna velká záhada a jestli se nám někdy podaří rozluštit ty největší záhady v našem vesmíru, je ve hvězdách.

Čerpali jsme z wonderslist.com

Reklama