in

Ideální boty na léto? Top 10 chyb, které při výběru děláme!

brightside.me brightside.me
Reklama

Jako vždy v tomto ročním období nás regály obchodů rozmazlují bohatým výběrem letních bot všemožných stylů – ať už jde o formu, barvu nebo cenu. Pokud však chcete vypadat krásně, měli byste také pamatovat na zdraví, pohodlí a hygienu nohou. Dnes si proto povíme 10 nejčastějích chyb, které při výběru bot na léto děláme.

1. Podříliš úzká podrážka.

Nosit boty, jejichž podrážka je příliš úzká pro vaše nohy, vytváří nevzhledný dojem. Kromě toho to však může přispět i k deformaci kloubů nohou a vést k tomu, že se na prstech na nohou se objeví puchýře. Úzké podrážky bot často způsobují zarůstání nehtů na nohou i podráždění pokožky, což vede k tvorbě kuřích ok.

brightside.me

2. Špatné uložení v oblasti nártu.

Pokud boty správně nepadnou, křivka chodidla a křivka podrážky boty se neshodují. Výsledkem je, že vaše noha nespočívá na celé ploše obuvi, ale pouze na jejích dvou nejvzdálenějších bodech: pod patou a pod prsty. Nosení takové obuvi způsobuje problémy s krevním oběhem a vede ke tvorbě kuřích ok , nadměrnému pocení a bolestem nohou.

brightside.me

3. Podrážka je delší než chodidlo.

Příliš dlouhé podrážky jsou běžným rysem žabek a sandálů. U takové obuvi je vzdálenost mezi špičkami prstů a přední hranou podešve obvykle příliš velká pro pohodlí. Normální vzdálenost by neměla být větší než 1 cm. To představuje volnost nohy uvnitř boty. Když je okraj příliš velký, chůze se stává nepříjemnou a nebezpečnou – může to vyvolat onemocnění tkání a kloubů. Při lezení po schodech navíc riskujete zakopnutí.

brightside.me

4. Podrážka je příliš krátká.

U sandálů, když je podrážka příliš krátká, musíte boty neustále podepírat prsty, aby nespadly. To znamená, že svaly zůstávají po celou dobu napnuté a zatížení chodidla je rozloženo nerovnoměrně. Rovněž riskujete, že utrpíte ošklivé zranění.

brightside.me

5. Boty, které sedí příliš volně.

Když vaše boty jsou příliš volně, jediné, co vám brání v pádu, jsou prsty na nohou. Následkem toho jsou svaly na nohou přepracované, což vám může dát nevzhlednou směšnou chůzi. Kromě toho může nošení takové obuvi vést k deformacím prstů a kloubů, vzniku mozolů a bolestem kolen a zad.

brightside.me
Reklama

6. Boty jsou příliš velké.

Když máte příliš velké bot, pokaždé, když zvednete nohu, napnete svaly, abyste zabránili pádu boty. Díky tomu můžete snadno narazit a ztratit rovnováhu. Obuv, jejíž velikost je příliš velká, je stejně škodlivá jako obuv, která sedí příliš těsně a je velmi pravděpodobné, že způsobí kuří oka.

brightside.me

7. Boty vyrobené z nepřirozených materiálů.

V letních měsících je obzvláště vhodné nosit boty vyrobené z přírodních materiálů, jako je kůže nebo textil. Nosit falešné kožené boty v teplém počasí může být pro vaše zdraví nebezpečné, protože vysoké teploty způsobují interakci různých chemických složek s pokožkou. Kromě toho mají tyto boty špatnou ventilaci nohou, což může vést k plísňovým infekcím, odřeninám a poškození.

brightside.me

8. Boty z lakované kůže.

V nejteplejší době roku je nejlepší se zdržet nošení lakovaných bot. Takové boty nemají dobré výsledky, pokud jde o cirkulaci vzduchu a absorpci vlhkosti  Kromě toho jsou tyto boty citlivé na mechanické poškození a změny teploty.

brightside.me

9. Nošení uzavřené obuvy naboso.

V létě vede nošení zavřených bot (jako jsou mokasíny) naboso k silnému pocení a hrubnutí kůže na patách. Je vhodné nosit takové boty s ponožkami.

brightside.me

10. Nošení bot s plochou podrážkou.

Nosit boty s plochou podrážkou po dobu delší než 1–2 hodiny denně může poškodit vaše zdraví. Taková obuv není navržena tak, aby zmírňovala dopad paty na povrch chodidla, což znamená, že vaše kostra dostane při každém kroku mikrotrauma.

brightside.me

Člověk by čekal, že pokud jsou boty pohodlné, tak už není co řešit. Jak jsem ale mohli dneska zaznamenat, žáleží i na tom, z jakého materiálu jsou, protože v horu v létě je to past vedle pasti při výběru udeálních bot. Doufáme, že vám náš článek alespoň trochu pomohl.

Čerpali jsme z brightside.me

Reklama