in

Cítíte tu tíhu dnešní doby? 10 způsobů, jak se od toho všeho dostat pryč a začít znovu žít!

unsplash.com
Reklama

Tempo moderního života nás často zaměstnává natolik, že nemáme čas na maličkosti, které nám přinášejí ty největší radosti – koníčky, večerní procházka, vyjadřování vzájemné lásky. Nemáme prostě dost času na život. Hnutí “Slow Life” existuje již více než čtvrt století a jeho cílem je podporovat zdravější a smysluplnější životní styl, který tento problém překonává. Dnes se podíváme na 10 základních bodů, aby ten, kdo chce něco ve svém životě změnit, věděl jak začít.

1. Buďte čas od času sami s přírodou.

Příroda je zdrojem energie, harmonie a krásy. Když jsou lidé v souladu s přírodou, zapomínají na své problémy a učí se naslouchat svému srdci. Zkuste se příležitostně dívat na hvězdy nebo sledovat východ slunce na břehu řeky nebo obdivovat ptáky vznášející se vysoko na obloze. Tyto okamžiky dodají vašemu životu smysl způsobem, který neumíte vyjádřit slovy.

unsplash.com

2. Užívejte si ticho.

Uprostřed neustálého toku městského hluku, reklam, telefonních hovorů a dokonce i našich vlastních náhodných myšlenek, někdy potřebujeme ticho. Ticho je tak vzácný návštěvník, že se ho někdy až začínáme bát. Ale ve skutečnosti vám ticho může pomoci cítit se jinak, pozitivněji a lépe si rozumět, a to je hodně důležité. Můžete  proto udělat velmi jednoduchý krok, a to pozvat do svého života ticho, i kdyby jen na pár minut denně.

pxhere.com

3. Rozdělte svou práci na stejné části.

Hlavním bodem spokojenosti , je dělat věci důsledně,. Ať už jde o domácí práce nebo úkoly související s prací. I když toho máte od pohledu hodně, zaměřte se na jednu z věcí a nenechte se rozptylovat jinými okolnostmi, dokud nedokončíte jeden problém. Práce by vám měla přinášet radost a neměla by úplně vyčerpávat váš čas a energii. Je opravdu důležité, umět si to vše rozložit.

unsplash.com

4. Dělejte, co máte rádi.

Při čtení časopisu vám možná v hlavě vyskočily myšlenky na možnosti kreativního naplnění vašeho času. Každý z nás má nějaký dar, ale ne každý z nás si toho všimne a snaží se ho rozvíjet. Abyste pochopili, v čem jste opravdu dobří a co byste rádi dělali, musíte si najít čas a vyzkoušet různé činnosti. Může to být cokoli: kreslení, práce na zahradě, modelování, psaní poezie nebo výchova dětí. Když děláte to, co máte rádi, není to skutečné štěstí?

unsplash.com

5. Choďte na události, ale dělejte to s mírou.

Touha změnit svůj životní styl se často promění ve zmatek. Ráno jdete na výstavu, pak do zábavního parku, odpoledne do kina a večer do divadla. Všechno se mísí, takže není šance pochopit nebo ocenit každou událost zvlášť. Když se soustředíte na jednu věc, kvalita zážitku je úplně jiná. Tato výstava, pokud jí věnujete dostatek času, může stimulovat vaši vlastní kreativitu. Zábavní park zanechá po celý den dechberoucí pocit vzrušení ze života a kino nebo divadlo vás povzbudí k zamyšlení se nad zápletky děje nebo nad vaším vlastním životem.

unsplash.com
Reklama

6. Komunikujte v reálném životě.

Kontakt tváří v tvář umí málo kdo ocenit. Abyste se ujistili, že je reálná komunikace součástí i vašeho života, můžete vědomě omezit ostatní konverzace, které vedete prostřednictvím jiných komunikačních kanálů – mobilních telefonů, e-mailů a internetu obecně. Jedno setkání s přítelem je smysluplnější než stovky zpráv a hovorů. Věnujte pozornost svým blízkým, udělejte si čas mluvit srdcem k srdci a sdílet tajemství.

pxhere.com

7. Oceňte chuť toho, co jíte.

Je možné si vyvinout zvláštní přístup k jídlu tím, že se zúčastníte celého procesu – od přípravy až po konzumaci. Při nákupu potravin nevsázejte jen na první obchod, který uvidíte po cestě domů. Je lepší si vyhradit čas na nákup potravin. Jděte na trh, vyberte nejčerstvější jídlo, které najdete, buďte kreativní ve svém jídelním lístku a při přípravě jídla zapněte příjemnou hudbu. Jakmile je vše připraveno, pomalu si užívejte každé sousto.

unsplash.com

8. Opravdu se soustřeďte na odpočinek.

Pracujete celý rok a pak přichází dovolená. „Pět zemí za pět dní“ na poslední chvíli s návštěvami všech muzeí a atrakcí… Po tomto druhu dovolené však bude trvat měsíce, než si dobijete energii. Na dovolené není třeba honit hned desítky nových zážitků. Užijte si místo toho každý okamžik svého volného času, vychutnejte si ho. Věnujte čas tomu, abyste se rozhlíželi, poznávali nové lidi a komunikovali. Plnost života můžete pocítit pouhým procházením po nábřeží nebo posezením u šálku kávy ve venkovní restauraci.

unsplash.com

9. Buďte trochu nepředvídatelní.

Někdy se musíte nechat žít poněkud spontánně a nedělat si žádné plány. Stačí sledovat vaši náladu a výsledky vás překvapí.

unsplash.com

10. Učte se od dětí.

Každý z nás zažil dětství, ale ono nikam neodešlo. Stále žije uvnitř každého z nás. Komunikujme proto s dětmi, sledujte, jak komunikují se světem, a v určitém okamžiku vám to pomůže vidět život jejich očima, bez bolestných životních zkušeností a předsudků, které jste si vytvořili jako dospělí. Děti nespěchají, žijí v přítomnosti a celé to pro ně je v tom „tady a teď“! Někdy si dovolte být dítětem.

unsplash.com

Pokud chce být člověk v dnešní době šťastný, tak to chce celkem hodně úsilí. Ono to zní sice snadno, ale vždy se najde někdo nebo něco, co nám pokazí náladu, naruší naše plány nebo dokonce na nějakou dobu naprosto zruinuje život. Důležité je se nevzdávat a jít si za svým štěstím. Doufáme proto, že vám náš dnešní článek dnes pomůže. 

Čerpali jsme z brightside.me

Reklama