in

Je vapování stejně škodlivé jako kouření? Závislému mladíkovi zkolabovaly plíce!

pixabay.com
Reklama

Když se řekne vapování, spousta z nás v tom vidí jen nevinný bílý obláček dýmu, který mnohdy krásně voní. Navíc je jen na vás, zda si do tzv. likvidu nikotin přimícháte nebo ne. A právě proto si mnoho lidí myslí, že je vapování daleko zdravější, než například klasické kouření. Ale je tomu opravdu tak?

Jelikož tu vaping není ještě ani zdaleka tak dlouho, jako běžné cigarety, neměli jsme ještě tu potřebnou dobu k tomu, abychom zjistili, jaké neblahé účinky to na lidské tělo opravdu má. Je totiž téměř jisté, že stejně jako běžné kouření bude mít i vaping svá velká rizika. Například jeden mladík z Virginie by vám o tom mohl říci své.

Teprve 22 letý Jonathan B. si na vlastní kůži vyzkoušel, jako to je umírat díky věci, na které si vypěstoval závislost. Ano, jednalo se o již zmiňované vapování, které od svých 17 let provozoval tak často, že kdyby se jeho závislost měla přepočítat na regulérní cigarety, jednalo by se až o 20 kousků za den.

pixabay.com

Tento nápor se na jeho těle však nedávno projevil a to totálním kolapsem plic, kdy se ráno probudil téměř bez dechu a s nesnesitelnou bolestí v levém rameni. Naštěstí bydlel od nemocnice jen 2 minuty chůze, tak se vydal na cestu, které byla podle jeho slov tou nejdelší a nejděsivější v jeho životě. Doslova cítil, že hledí smrti do tváře.

Po kompletním vyšetření doktoři zjistili, že nebyl od pravdy daleko. Jonathan měl totiž v levé plíci doslova díru! A jelikož léčba nijak extra nezabírala, museli mu horní čtvrtinu plíce odebrat. Jonathan se samozřejmě po diagnostice “napětí v hrudníku z vapingu” ke své závislosti již nevrátil, ale i tak bude mít plíce po zbytek svého života oslabeny.

A co vy a vapování? Co si myslíte o tomto novodobém rozmaru?

Tématem jsme se inspirovali na ladbible.com

Reklama