in

Top 5 nejúspěšnějších hokejových klubů v československé historii!

facebook.com
Reklama

Posledně jsme se dívali na pětici nejúspěšnějších hokejových klubů v historii české extraligy. Jak však jistě víte, před vznikem samostatné České (a Slovenské) republiky jsme byli jednou zemí a tím pádem i nejvyšší hokejová soutěž byla společná pro celé Československo. Nejvyšší česká hokejová soutěž byla založena v roce 1936 a ukončena logicky v roce 1993. Počet účastníků se v jednotlivých sezónách různil, nejčastěji se pohyboval mezi 10-12, v době nejvyšší rozmachu však tuto soutěž hrálo až 21 celků. Pojďme se nyní podívat na ty nejúspěšnější!

5. místo: HC Sparta Praha

Jedněmi milovaná, druhými nenáviděná Sparta. Pražský klub dokázal v československé historii zvítězit celkem čtyřikrát, což je stejné číslo, jako počet titulů v české extralize. Sparta ovládla soutěž v letech 1953, 1954, 1990 a také v úplně poslední sezóně 1992/1993. Kromě toho mají sedm stříbrných medailí a o jeden bronz méně. Navíc Sparta dvakrát vyhrála Spengler Cup neboli Spenglerův pohár, což je soutěž každoročně pořádaná ve švýcarském Davosu.

4. místo: Rytíři Kladno

Ačkoliv patří kladenský klub v posledních letech spíše mezi extraligové outsidery (v některých letech hráli dokonce v nižší soutěži), v československé extralize měli období, kdy se jim velice dařilo. Tehdy dokázali pod názvy SONP Kladno a Poldi SONP Kladno posbírat celkem šest titulů. Československou hokejovou ligu ovládli v letech 1959, 1975, 1976, 1977,1978 a 1980 a dokázali tedy ovládnout čtyři po sobě jdoucí sezóny. Mimo to brali jednou druhé místo a dvakrát místo třetí. V samostatné české soutěži pak mají pouze jeden bronz z úvodní sezóny 1993/94.

3. místo: LTC Praha

Jediný zaniklý klub figurující na našem seznamu. Ačkoliv LTC Praha, primárně tenisový klub, existoval pouze od roku 1904 do roku 1964, kdy byl sloučen se Slávií, jejich hokejovému oddílu se dařilo. Stejně jako Kladno dokázali získat šest titulů, bylo to v předválečných letech 1937 a 1938, dále pak 1946, 1947, 1948, 1949. I v krátké historii protektorátní hokejové ligy byl tento klub tím nejúspěšnějším a nebýt Druhé světové války, titulů mohli mít ještě více. Před vznikem oficiální československé hokejové ligy se navíc hrálo neoficiální mistrovství Československa a všech šest ročníků ovládnul rovněž celek LTC. Kromě šesti zlatých mají ještě dvě bronzové medaile. Spenglerův pohár ovládli sedmkrát a jsou třetím nejúspěšnějším celkem po kanadském týmu a hostujícím Davosu.

2. místo: HC Kometa Brno

Nyní se již dostáváme na dvojciferná čísla. Jedenácti tituly se může pyšnit brněnský hokejový klub. Celek, který je v současnosti známý jako HC Kometa Brno, získal své tituly pod názvy TJ Rudá Hvězda Brno a TJ ZKL Brno. Získal je v letech 19551966, s výjimkou roku 1959 mají tedy čtyři po sobě jdoucí vítězné roky a po krátké pauze dokonce sedm vítězství po sobě. Na vrch mají ještě pět stříbrných medailí a dvě bronzové. V české extralize získala Kometa dva tituly. Zvítězili navíc třikrát v Evropském hokejovém poháru a jednou ve Spengler Cupu.

1. místo: HC Dukla Jihlava

Ještě jedním titulem navíc, tedy dvanácti dohromady se může pyšnit celek z Vysočiny HC Dukla Jihlava. Zvítězit dokázali v letech 19671972, poté v roce 1974 a poté ještě v letech 19821985 a nakonec v roce 1991 a v rámci československé hokejové ligy jsou tedy vítězem vítězů. K tomu přidala Dukla ještě sedm stříbrných medailí a pět bronzových. Spenglerův pohár ovládla Dukla pětkrát. Co se však týká samostatné české éry, zde už je na tom Dukla podstatně hůř. Extraligu hráli do roku 1999, v něm se však stali nejhorším týmem a sestoupili do první ligy, ve které od té doby hrají téměř nepřetržitě. Výjimkou jsou sezóny 2004/2005 a 2017/2018, před nimiž sice postoupili do extraligy, ale v obou případech zde nesetrvaly dlouho a na konci sestoupili zpět.

 

Pokud by vás zajímalo, jak jsou na tom slovenské kluby, tak ty získaly dohromady pouze čtyři tituly. Dva tituly získal VSŽ Košice a po jednom má Dukla Trenčín a Slovan Bratislava. Nejlepším týmem samostatné slovenské extraligy je pak Slovan, který získal devět titulů.

Čerpali jsme z cs.wikipedia.org

Reklama