in

Lobbista Janoušek předčasně opustil vězení. V tričku a kraťasech.

youtube.com youtube.com
Reklama

Roman Janoušek soud o tom, že se polepšil, nepřesvědčil ani tentokrát, uspěl však s následnou stížností a byl 20.12. předčasně propuštěn z vězení. Lobbista si odpykával 4,5 letý trest za sražení ženy pod vlivem alkoholu. Brány vazební věznice v Ruzyni opustil po čtvrté hodině odpoledne v kraťasech a tričku. Do vazby se vrátil loni, údajně kvůli jeho chatrnému zdraví.

O dřívější propuštění žádal Janoušek letos dvakrát. Ani jednou neuspěl. Na jednání přišel s helmou na hlavě a pohyboval se o francouzské holi. Projevil také lítost nad tím, co spáchal. Byl vděčný za to, že oběť nemá trvalé následky. Upozornil na své dobré chování a na řadu pochval ve vězení. Soudce jeho žádost zamítl s tím, že se ještě nepolepšil dostatečně. Proti rozhodnutí soudu podal odsouzený stížnost a konečně uspěl.

Čtyřiapadesátiletý Janoušek opustil brány věznice v úterý 20. prosince po 16. hodině. „Za chyby se platí, tak snad jsem zaplatil už dost,“ řekl novinářům. Navzdory počasí byl oblečený v kraťasech a tričku, s ochrannou helmou na hlavě. Své věci si nesl v černém igelitovém pytli a krabici. Poté Janoušek nastoupil do přistaveného auta a odjel. Předtím si ještě helmu v autě sundal.

„Jelikož bylo rozhodováno v neveřejném soudním zasedání, nemám oprávnění sdělovat žádné další podrobnosti. Nejprve se rozhodnutí musí doručit oběma procesním stranám, až poté jej soud může zveřejnit. Počítám, že se bude jednat zhruba o dva týdny,“ dodal na dotaz redakce k odůvodnění rozhodnutí mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Pamatujete si na případ známého lobbisty Romana Janouška? Původně byl obžalován za pokus o vraždu, poté byl jeho čin překlasifikován. V roce 2012 v Praze řídil opilý a srazil ženu, byl proto za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky odsouzen ke 4,5 letům vězení. Během osmi let si ze svého trestu odpykal jen zhruba 2,5 roku.

Výkon trestu se mu ze zdravotních důvodů na jeho žádost opakovaně přerušoval. Podle lékařských posudků trpí Janoušek nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit, a Janouška zabít. Ze sledování ale vyplývá, že hůl nepoužívá pořád a helmu si také sundává. Co je tedy na tom všem pravdy se skutečně přesně neví.

Tématem jsme se inspirovali z idnes.cz

Reklama