in

Tesla se “zbláznila” a při nekontrolovatelné jízdě zabíjela!

pixabay.com
Reklama

Elektromobily značky Tesla jsou dnes stále oblíbenější a to nejen díky stále dražším pohonným hmotám klasických benzínových nebo dieselových motorů. Incident, který se začátkem listopadu stal v Číně však nyní vyvolává otázky bezpečnosti těchto aut. Automobilka Elona Muska chce zahájit vlastní vyšetřování, tamní policie zase hledá nezávislou společnost, která by vše prošetřila.

Řidič Tesly modelu Y ztratil kontrolou nad svým vozem. Ten se řítil neřízenou rychlostí čínskou provincií bez jakékoli možnosti řidiče vůz zastavit. Děsivá představa. Ztráta kontroly řízení měla být údajně způsobena chybou softwaru. Při své bláznivé jízdě Tesla zabila dva lidi a tři zranila.

Všechno se teprve bude vyšetřovat nicméně automobilka poskytne veškerou součinnost. Již dříve Tesla v Číně čelila obvinění o selhání brzd. Jednou za podobné křivé obvinění vysoudila veřejnou omluvu a také odškodnění.

Incident se stal 5. listopadu v jižní provincii Kuang-tung. Výsledkem nekontrolovatelné jízdy je smrt cyklisty a středoškolačky. Ve zveřejněném videu můžeme šílenou jízdu vidět a je zázrak, že kromě dalších tří zraněných lidí jsou všichni ostatní v pořádku. Tesla na záběrech naráží do jiných aut a také do cyklisty. Jízda končí po ujetí 2,6 kilometrů nárazem do výlohy obchodu. Řidič byl podle dostupných informací také zraněn.

Čína je pro Teslu druhým největším trhem. Nehoda byla  neděli na čínské sociální síti Weibo jednou z nejvíce sdílených událostí. Objevilo se mnoho spekulací a vysvětlení jak k ní došlo. Žádná nebyla dosud potvrzena.

Společnost Tesla již zároveň varovala před šířením dalších “fám”. Ve zveřejněném videu lze totiž vidět, že řidič nesešlápl brzdový pedál. Může tedy nakonec za nehodu opravdu selhání softwaru nebo je na vině sám řidič? Snažil se pouze zakrýt svou bezohlednou jízdu? To vše se snad na konci vyšetřování dozvíme.

Čerpali jsme z zpravy.aktualne.cz, echo24.cz

Reklama