in

Andrej Babiš prezidentem nebo hrozbou?

instagram.com
Reklama

To, o čem se dlouhé měsíce pouze spekulovalo, se dnes potvrdilo. O post prezidenta České republiky se bude ucházet také předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Jeho největší soupeř generál Petr Pavel označil jeho rozhodnutí za nepřekvapivé. Kandidátka Danuše Nerudová zase napsala, že Babiš zřejmě nenašel nikoho lepšího než je on sám.

Podle všeho Babiš s kandidaturou dlouho váhal, ale spekulovalo se o ní už v souvislosti s jeho cestou Českem s karavanem. Poté zase neustále odsouval termín oznámení. Nakonec se do boje o Hrad rozhodl zapojit. Očekávalo se oznámení až na pondělní tiskové konferenci, avšak nakonec své rozhodnutí Babiš sdělil už v neděli večer na TV Nova.

„Když vidím, jak vláda málo pomáhá lidem, je neakční, jak pomalu pomáhá, tak jsem se nakonec rozhodl do toho jít. Tedy budu kandidovat na post prezidenta České republiky. Zítra požádám o podporu předsednictvo hnutí ANO a požádám naše poslance o podporu,“ řekl Babiš. Ke kandidatuře mu stačí 20 podpisů poslanců.

Jak to vypadá s průzkumy v boji o Hrad? Na začátku byl Babiš dlouhou dobu favoritem. Nyní to vypadá, že ho předběhnul generál ve výslužbě Petr Pavel. S ním by se pak mohl Babiš potkat ve druhém kole.

„Vzhledem k intenzivní palebné přípravě, které v posledních týdnech čelím, mě vůbec nepřekvapuje, že Andrej Babiš do toho jde. Osobně se těším, že do debat přinese oživení, ale obecně jeho kandidaturu vnímám jako hrozbu pro Českou republiku, a to kvůli populismu, který zosobňuje,“ sdělil generál Pavel po Babišově oznámení.

Další kandidátka, která se k Babišovi vyjádřila, je někdejší rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. „Andrej Babiš ani po dlouhém pátrání nenašel nikoho lepšího než je on sám, přestože mu prognózy do druhého kola moc šancí nedávají. Zatímco pánové protikandidáti budou v kampani řešit svou minulost, já jsem připravena zaměřit se na budoucnost nás všech,“ napsala Nerudová.

Jak to nakonec bude a kdo se stane novým prezidentem České republiky, si budeme muset ještě chvíli počkat. Je však jasné, že čím víc se nás do volby prezidenta zapojí, tím lépe. Každý ať si zvolí kandidáta, kterého sám uzná za vhodného. Rozhodnutí je svobodné a na každém z nás. Všem kandidátům hodně štěstí!

Čerpali jsme z novinky.cz, novinky.cz

Reklama