in

Nejbezpečnější cestování s dětmi v autě? Jedině v protisměrné sedačce!

pixabay.com
Reklama

Každý kdo má miminko a jezdí s ním autem, pečlivě vybírá bezpečnou autosedačku. Od narození jezdí děti v tzv. vajíčku, které je nejbezpečnější. Časem je však potřeba pořídit pokračovací sedačku, protože je vajíčko dítěti již malé. Spousta rodičů se těší, až nebudou muset dítě dávat do vajíčka, protože je umístěné proti směru jízdy a po směru je to přece přirozenější. Dopravní odborníci však přišli s informací, že děti by měly ideálně proti směru jezdit až do čtyř let. Nyní je tomu tak většinou pouze do patnácti měsíců.

Odborníci reagují na vysoký počet zraněných dětí při autonehodách. V Česku při autonehodách umírá zhruba 3,5krát více dětí než ve Švédsku. Celkové počty se u nás drží nad průměrem EU, což vyplývá z analýzy Evropské rady pro bezpečnost dopravy. Podle expertů je jeden z důvodů také to, že je u nás většina autosedaček špatně orientovaná. V zemích kde je úrazovost menší jsou využívány hlavně tzv. protisměrné sedačky. Dítě jede čelem proti směru jízdy.

Pokud dojde k čelnímu či bočnímu nárazu a dítě sedí v protisměru, funguje sedačka jako podpora pro hlavu a krk. Děti mají totiž větší hlavu v poměru k tělu a krk se tak při nárazu snadněji poškodí. Současná evropská směrnice říká, že by děti měly jezdit proti směru jízdy do patnácti měsíců věku. Odborníci se však shodují, že ideální je to minimálně do čtyř let nebo déle.

Koukněte na srovnání jízdy po směru:

A pak dítě, které jede proti směru:

Poutání dětí do protisměrných sedaček si sice získává příznivce i u nás v Česku, není to však ještě zdaleka tak rozšířené jako jinde v zahraničí. Spousta rodičů o tom třeba vůbec neví. Přitom stačí zajet do jakéhokoli centra autosedaček, kde vám jistě poradí jak s výběrem tak i s instalací přímo do auta. Ne každá sedačka totiž sedí do všech typů aut. A rozhodně zde neplatí, že sedačku určenou na jízdu po směru jen otočíme a je to.

Některé protisměrné autosedačky jsou samozřejmě dražší, ale stále se dá sehnat kompromis v poměru cena a výkon. Neměli bychom však zase upřednostňovat cenu před bezpečím. Některým rodičům vadí, že s dítětem otočeným dozadu nemohou jako řidiči dobře komunikovat. To se dá vyřešit buď speciálním zrcadlem umístěným na zadní opěrce nebo umístění sedačky dopředu na místo spolujezdce.

„Dětská hlava je oproti tělu velmi vratká a hmotná a navíc jejich krk je poměrně subtilní. V případě nehody, kdy dochází k prudkému zastavení těla, tak hlava letí setrvačně dopředu a může to znamenat velmi vážné poranění krční páteře,“ popsal dopravní expert Roman Budský.

Takové zranění se označuje jako syndrom švihnutí bičem. Název nese podle esovitého rozvlnění krku člověka, kdy hlava během chvilky vykoná prudký předklon a záklon. Vše ve zlomku vteřiny. Krční páteř dítěte na to není stavěná. Následky syndromu švihnutí bičem se projevují bolestmi hlavy, dvojitým viděním nebo závratěmi.

Užitečné informace můžete získat také na stránkách protismeru.cz, kde je všechno ještě podrobněji vysvětleno. Při výběru sedaček je vždy vhodné najít si recenze a také crash testy, kde můžeme vidět co se při případném nárazu stane.

Výběr bezpečné sedačky by jste určitě neměli podcenit. A v jakých jezdí vaše děti?

Čerpali jsme z seznamzpravy.cz, protismeru.cz

Reklama