in

WEBKAMERY: Mohou nás přes ně skutečně SLEDOVAT zločinci?

pixabay.com
Reklama

V době pandemie covidu-19 jsme byli všichni izolovaní doma a jediné co nám umožnilo se spojit s kolegy nebo kamarády byl počítač. Děti měly online výuku a rodiče často pracovali skrz videokonference. Se vším nám pomáhaly webkamery, které jsme denně používali. Napadlo vás ale někdy, že jsou právě tyto kamery častým terčem kyberzločinu?

Pokud jste už u někoho viděli webkameru na notebooku překrytou kouskem papíru s izolepou, zřejmě se snažil předejít právě sledování zločinci skrz ni. Ale zdá se, že zbytečně. Pokud je vaše webkamera zabudovaná přímo v notebooku, monitoru nebo v telefonu, měli byste být v klidu. Nebezpečí vám touto cestou nehrozí. Tyto integrované kamery mají totiž bezpečnostní opatření, abyste vždy věděli, že jsou zapnuté (Android i iOS nabízí v nejnovější verzi indikaci v podobě oranžových a zelených puntíků).

pixabay.com

Pokud však vlastníte kamery přídavné, tedy ty které si postavíte na stůl nebo připevníte na monitor, měli byste se mít na pozoru. Benjamin Netter, šéf kyberbezpečnostní firmy Riot, řekl pro portál Daily Star toto: „Jsem hluboce přesvědčen, že kultura kybernetické bezpečnosti je dosti hrozná, protože je většinu času podceňována.“ Riziko může rovněž představovat zastaralý software i hardware. Před ním varuje bezpečností expert John Price ze společnosti Subrosa: „Zařízení se zastaralým softwarem nebo známými bezpečnostními zranitelnostmi mohou být náchylnější k napadení,“ prohlásil.

pixabay.com

Tímto se už dostáváme k riziku webkamer. Price pak varuje i před softwarem, který si do počítače stáhneme sami a neopatrnými kroky pak dáme hackerům přístup k webkameře. Že se vám to nestane? Modelový příklad: stáhnete si bezplatný software z internetu, jde například o videohru, ta však po nainstalování požaduje přístup k webové kameře. Na první pohled banální vyskakovací okno. Pokud se však zamyslíme, dospějeme k otázce: K čemu bude videohře přístup k webkameře?

„Hacker s přístupem k webové kameře nebo kameře telefonu může potenciálně sledovat a nahrávat soukromé aktivity bez vědomí nebo souhlasu dotyčné osoby, což představuje závažné narušení soukromí. A kromě toho mohou být kompromitované záběry zneužity i nekalým způsobem, například pro vyhrožování,“ sdělil médiím bezpečnostní expert Price.

pixabay.com

Kyberbezpečnost bychom tak rozhodně podcenit neměli. Snadno se můžeme dostat do nepříjemných situací. Stačí se však držet pravidel a nebo jednoduše nevlastnit kameru přídavnou ale již zabudovanou v zařízení. Nebo ji pokaždé z počítače vypojit? Řešení může být více, je na vás které si zvolíte.

Čerpali jsme z chip.cz

Reklama