in

Pandemie: jako lidstvo nás připravila o 336,6 milionu let života!

pixabay.compixabay.com
Reklama

Světová zdravotnická organizace (WHO) přišla ve své nové statistické ročence s velmi zajímavými údaji. Její experti ilustrovali důsledky smrtící pandemie v nejrůznějších statistických vyvedeních. Pandemie covidu-19 během dvou let na celém světě usmrtila 14,9 milionu lidí. Lidstvo tak jako celek připravila o 336,6 milionu let života. Je to určitě zajímavá úvaha, co dalšího ze statistik vyplynulo?

Pandemie během let 2020 a 2021 podle statistik organizace dopadla negativně i na globální boj proti ostatním přenosným nemocem. Všechno se na čas pozastavilo a všude se jen testovalo na covid-19. Od uvedení očkovací látky se očkovalo hlavně proti koronaviru a ostatní očkování byly v pozadí. Značně ubylo očkování proti spalničkám, tetanu a i dalším přenosným nemocem. Byl rovněž zaznamenám častější výskyt malárie a tuberkulózy.

pixabay.com

Z dalších údajů ročenky WHO vyplývá také to, že každá smrt na covid znamenala hypotetické zkrácení života každé oběti o 22 let. Dále také to, že každá vteřina covidových dvou let odpovídala ztrátě pěti let života. Není jisté do jaké míry jsou tyto informace pro nás zásadní, ale je to zajímavý pohled na věc.

Světové zdravotnické organizace mimo jiné vyjádřila také obavu o to, že by do poloviny tohoto století mohl vzrůst roční počet úmrtí na nepřenosné nemoci na zhruba 77 milionu. To by znamenalo téměř 90procentní nárůst oproti roku 2019. Ale potvrdí se to skutečně nebo jsou jen plané obavy?

pixabay.com

Před rokem 2019 WHO zaznamenala výrazný nárůst u smrtelných onemocnění srdce a dýchacích cest a rakoviny. Obávat se ale zřejmě nemusíme. Ve skutečnosti tento trend posílil nárůst počtu obyvatel naší planety a také rostoucí očekávaná délka života. Pravděpodobnost úmrtí na tyto nemoci v uplynulých desetiletích ve skutečnosti klesla.

Co všechno nám covid-19 způsobil víme nejlépe my sami. Dotkl se nás všech. Ať už se jednalo o zkrachovalá podnikání, psychické problémy způsobené izolací, nedostatečné vzdělávání on-line, finanční propady, oslabená imunita a jiné. Pandemie je dá se říct za námi a doufáme, že se již nikdy nebude opakovat. 

Čerpali jsme z novinky.cz, ročenka WHO

Reklama