in

Extraliga 2022/2023: Několik nej z uplynulé sezóny!

facebook.com
Reklama

Extraligová sezóna 2022/23 je u konce. Po loňském rozšíření na patnáct účastníků si ji v letošním roce zahrála opět jenom čtrnáctka týmů. Každý s každým odehrál v základní části čtyři zápasy, dva venkovní a dva domácí, celkem tedy 52 zápasů. Pojďme si v následujících řádcích vyzdvihnout několik týmů a také jednoho hráče!

 

Vítěz: HC Oceláři Třinec

Třinecká nadvláda v extralize nebere konce. Poté, co zvítězili již v letech 2011, 2019, 2021 a 2022 přidali letos další, celkově již pátý titul a čtvrtý v řadě (v roce 2020 se sezóna kvůli covidu nedohrála). Základní část se jim sice nepovedla tolik jako v předchozích letech a s 80 body skončili šestí, nakonec však lehce proklouzli přes předkolo play-off, vyřadili dva obtížné soupeře Spartu a Pardubice a po výhře nad hradeckým Mountfieldem ve finále mohli pověsit na krk zlaté medaile.

 

Vítěz základní části: HC Dynamo Pardubice

Pardubice před letošní sezónou výrazně posílili a vyhlásili útok na čtvrtý titul v samostatné české extralize a sedmý celkový ku příležitosti stému výročí založení klubu. Základní část nakonec ovládli se ziskem 108 bodů, poté postoupili přes Olomouc ve čtvrtfinále, kterou porazili 4:0 na zápasy. Po střetnutí s Třincem a těsné prohře 3:4 na zápasy nakonec pověsili na krk bronzové medaile. Potvrdilo se tím to, že vítěz základní části málokdy vyhraje i titul, to se naposledy povedlo Liberci v roce 2016.

 

Nejhorší tým: Rytíři Kladno

Kladno skončilo stejně jako vloni na 14. místě, avšak s tím rozdílem, že vloni byl na posledním patnáctém místě Zlín, který přímo sestoupil do první ligy a Kladno se utkalo s vítězem první ligy jihlavskou Duklou v baráži o extraligu, kterou vyhrálo. V letošním roce na Rytíře čekala opět baráž, kde se utkali právě se zlínskými Berany. Ty však porazili poměrně hladce 4:0 na zápasy, čímž uhájili svojí extraligovou příslušnost i pro nadcházející sezónu a zlínský návrat do extraligy v nejkratším možném čase se tak nekoná.

 

Nejlepší hráč: Martin Růžička

Třinecký útočník Martin Růžička se letos kromě dalšího zlata může těšit i z titulu pro nejlepšího hráče, kdy ovládnul jak základní část, tak play-off. V základní části nasbíral 52 bodů za 23 gólů a 29 asistencí, v play-off to pak bylo 17 bodů za 9 gólů a 8 asistencí. Nejlepším střelcem se stal Marko Daňo rovněž z Třince, který vstřelil 29 gólů. Nejlepším brankářem byl pak Dominik Furch z brněnské Komety, který měl úspěšnost zákroků 92,61%.

 

Nejdelší zápas v extraligové historii

V základní části platí, že při nerozhodném stavu se hraje pětiminutové prodloužení a pokud se v něm nerozhodne, následují nájezdy. V prvních zápasech play-off se prodloužení hraje 20 minut, pokud však alespoň jeden z týmů má tři vyhrané zápasy, prodloužení se hraje, dokud nepadne branka. Letošní šestý semifinálový zápas mezi Mountfieldem HK a Vítkovicemi byl díky tomu rekordní, kdy za stavu 1:1 po třech třetinách následovalo nejprve první prodloužení, poté i druhé, třetí a až na konci čtvrtého v čase 138:51 rozhodl zápas Dominik Lakatoš.

 

Pokud jste extraligu sledovali, jak jste spokojení s letošními výsledky? Pokud fandíte Třinci, tak věříme, že maximálně! Všem ostatním nezbývá nic jiného, než si počkat zase do září, kdy se rozběhne nová sezóna.

Čerpali jsme z livesport.com

Reklama