in

Dcera namalovala obrázek. Otec za to má jít na dva roky do vězení!

pixabay.com
Reklama

Za děti zodpovídají rodiče. To se všeobecně ví, až do jejich osmnácti let. Ale pokud jde o to, že by měl otec dvanáctileté Máši jít za její obrázek na podporu Ukrajině do vězení, to už je trochu moc. Vzhledem k celé situaci v Rusku, která trvá už víc jak rok, se už ale nelze divit ničemu. Soud nyní udělil otci dvouletý trest odnětí svobody za obrázek, který jeho dcera loni v dubnu namalovala.

Je to skutečně tak. Trest pro Alexeje Moskaljova z města Jefremov je nyní jasně daný. V úterý ho vynesl soud v Tulské oblasti v evropské části Ruska. Dostane dva roky vězení za obrázek, který ani nemaloval on, ale jeho dcera. Krátce předtím, než byl vynesen rozsudek Alexej utekl z domácího vězení a proto se tohoto soudu neúčastnil. Jeho právník řekl, že o útěku předem nevěděl.

Alexej je samoživitel, pro dcerku to tedy znamená, že je umístěna v dětském domově. Za jediný obrázek. Od začátku března ji nikdo z jejich příbuzných neviděl. Obrázek, který vše způsobil, nakreslila Máša loni v dubnu při výtvarné výchově. Ten se však hodně znelíbil ruské státní moci. A co na něm bylo?

Žačka nakreslila ukrajinskou vlajku s nápisem „Sláva Ukrajině“, naproti ní ruskou vlajku s nápisem „Ne Putinově válce“. Na obrázku stály na straně Ukrajiny matka s dcerou, které se hrdě bránily letícím raketám z ruské strany obrázku. Téma je sice protiválečné ale z pohledu dítěte naprosto neškodné. A jak se o něm dozvěděla ruská policie? Zavolala ji škola, kam Máša chodila.

Škola se médiím odmítla vyjádřit. Proválečný postoj vedení školy však dokazují internetové stránky instituce, které jsou plné patriotických hesel podporujících ruskou agresi na Ukrajině.

Podporovatelé Alexeje, kteří dorazili k soudu upozornili, že byl případ projednán až moc rychle. Za jediný den. Při pondělním zasedání soudu Alexej řekl, že má negativní postoj ke „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině, jak Moskva označuje svou invazi do sousední země. Nyní je někde na útěku.

Čerpali jsme z seznamzpravy.cz

Reklama