in

Suchej únor známe, ale co takhle zkusit vlhký rok?

pixabay.com
Reklama

Pomalu se blížíme do poloviny února a to pro mnohé z nás znamená, že bude půlka Suchého února za námi. Zapojili jste se do každoroční výzvy Suchej únor? Tato tradiční kampaň upozorňuje na problémy s alkoholem, které trápí mnohem více lidí než si myslíme. Postupně se však také začal rozvíjet trend Vlhkého roku. Už jste o něm slyšeli? Co si myslíte, že znamená?

Nemá to nic společného s erotickou tématikou, jak by možná někoho mohlo napadnout. Pojmenování by mohlo být jiné, ale podstatu vyjadřuje vlastně hezky. Po celém světě se čím dál víc lidí ztotožňuje s názorem, že jeden měsíc abstinence vám nijak nepomůže. Zvládne to přece skoro každý, ale zbytek roku bude pít jako předtím. Vlhký rok spočívá v tom, že by bylo mnohem efektivnější si stanovit jisté hranice toho jak často a jak hodně budete pít alkohol.

pixabay.com

Samozřejmě smyslem Suchého února není vyřešit problémy alkoholiků, to by za tak krátkou dobu ani nešlo. Kdyby ano, bylo by to sice úžasné, ale bohužel to takhle nefunguje. Smyslem kampaně je popularizovat toto ožehavé téma a více ho dostat do povědomí lidí. Stále se ještě o alkoholismu příliš nemluví nebo se často lidé tváří, že tento problém neexistuje.

Pokud vydržíte měsíc bez alkoholu, tak vám poděkuje nejen vaše peněženka, ale i tělo. Pokud vás přemůže chtíč, zřejmě byste měli začít přemýšlet o tom, jestli nemáte přece jen trošku problém.

pixabay.com

A jak má tedy fungovat Vlhký rok v praxi? Sami si zvolíte svoji hranici, kterou budete dodržovat. Ideálně si říct, že budete pít jen jednou za týden, nebo že nepřekročíte tři piva. Je to na čistě na vašem rozhodnutí, ale důležité je pití nějakým způsobem omezit a zároveň se ho úplně nevzdat.

I odborníci se shodují v tom, že je rozhodně lepší jít cestou Vlhkého roku. „Alkohol patří mezi návykové látky a český národ má zrovna se závislostí na alkoholu poměrně velký problém. Ženy jsou dokonce na prvním místě v Evropě. Častou konzumaci alkoholu vnímám jako velký problém, který by se měl začít řešit a samozřejmě to začíná u nás samotných,“ říká životní koučka a autorka knihy Cesta mimořádné ženy Lenka Procházka.

pixabay.com

„Z hlediska dlouhodobosti je Vlhký rok za mě určitě lepší varianta, protože pokud člověk pije vědomě a přemýšlí nad tím, je daleko menší riziko, že se mu to vymkne. V podstatě mluvíme o kontrolovaném pití, které je u běžných uživatelů určitě ku prospěchu,“ říká vyléčená alkoholička a autorka knihy Zápisník alkoholičky Michaela Duffková.

Každý z nás by se měl zamyslet sám nad sebou, zda je pro něj alkohol jen únik od reality nebo něco víc. Skrývá totiž větší problémy než se na první pohled může zdát. Ideální by bylo držet Suchej únor jako takový každoroční detox a poté už jen hlídat, aby byl zbytek roku vlhký a ne příliš mokrý…

A co vy? Dokážete své pití omezit? A držíte Suchej únor?

Čerpali jsme z prozeny.cz

Reklama