in

Konec ztraceným klíčům! Předčí Google v téhle vychytávce Apple?

pixabay.com pixabay.com
Reklama

Ztracené klíče nebo peněženka – běžná situace se kterou se čas od času setkává snad každý z nás. Doba jde ale dopředu a s ní i všelijaké vymoženosti, které nám mohou život velmi usnadnit. Majitelé chytrých telefonů jistě vědí. Pokud vlastníte navíc také chytré hodinky, můžete si s jejich pomocí najít telefon, se kterým jsou propojené. Jde to i naopak. Ale co s klíčemi? Pokud vlastníte Apple, možná už jste využili lokalizační přívěsek Apple AirTag. Jednoduše ho můžete připnout na klíče nebo dát do peněženky a je to.

Nedávno padla možnost, že Google chce zřejmě pracovat na obdobě takového přívěsku, jaký má Apple. Jeho podoba zatím není známá, ale měl by využít také početní převahy systému Android. Problémem stále zůstává to, že tyto “čipy” lze docela snadno zneužít ke šmírování. Pokud jste si přívěsku vědomi a používáte ho vy, je to v pořádku, ale jsou situace, kdy ho lze dobře zneužít. I tuto otázku by měl Google vyřešit než přijde s výsledkem.

pixabay.com

„Vaše klíče už nejsou s vámi!“ Tato hláška na mobilu vám může často ušetřit mnoho trablí způsobených ztrátou klíčí nebo peněženky. A tak ho už nyní prodávají jako oblíbený doplněk k telefonům například firmy Apple, Samsung, Tile nebo Chipolo. Jakmile jste mimo dosah čipu se kterým je váš telefon spárovaný, upozorní vás.

K firmám které již tyto vychytávky mají se teď zřejmě chce přidat také Google a vyvinout způsob, jak do svého operačního systému Android dostat podporu podobných zařízení k lokalizaci. Ta vám poté umožní svou ztracenou věc najít pomocí zařízení velikosti kolečka do vozíku v supermarketu.

pixabay.com

Nyní sice můžete své klíče najít i pomocí Androidu, ale pouze pokud jsou ve vašem dosahu, tedy třeba doma poblíž vás. Naopak Apple zatím svým Apple AirTag dominuje. Ten nejen že vám řekne, že jsou klíče pryč, ale také najde jejich poslední polohu. K tomu mu pomáhá asi miliarda zařízení, které umí zcela anonymně hlásit polohu toho ztraceného zařízení. Pokud tedy vlastníte iPhone, nevědomky se hledání zařízení účastníte také.

Google by měl rozhodně početní výhodu. Android by na rozdíl od Apple hledaly až tři miliardy zařízení. Už v prosinci Google pomocí aktualizace systému přidal podporu šifrované komunikace ohledně „poslední známé polohy hledaného zařízení“ do systému Android. To by naznačovalo, že se něco takového již chystá a možná už brzy budeme moci i my s Androidy pátrat takto moderně po svých klíčích. No zatím se nechme překvapit.

Čerpali jsme z seznamzpravy.cz

Reklama