in

Vlci na Frýdecko-Místecku: úředníci zamítli jejich odstřel!

pixabay.com
Reklama

Problémů s vlky v Česku postupně přibývá. Zatímco kdysi byla tato šelma téměř vyhubena, nyní se na určitých místech do našich lesů vrací. Ale jako potravu si vybírá nejen lesní zvěř, ale také ovce z pastvin. Chovatelé trpí velkými ztrátami. Jen letos vlci na Frýdecko-Místecku zabili na 130 kusů ovcí. Chovatelé se proto spojili s myslivci a starosty a požádali o výjimku ze zákona, aby mohli vlky odstřelit a svůj problém tak vyřešit. Úředníci jim to však zamítli.

„Krajský úřad vycházel zejména z žádostí a ze stanoviska Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). V současné době nebyly vyčerpány možnosti, jak nežádoucím útokům vlků předejít, například dostatečným zabezpečením stád a případně plašením vlků v rámci pasteveckých areálů, ke kterému není potřeba výjimky,“ sdělila mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Na úřadě dostali několik žádostí o eliminaci vlků. Ty posuzovali najednou. „Požadovali jsme odstřel nebezpečných zvířat. V lese nám vlci nevadí, ale oni neškodí v lesích, ale chodí až do obcí a chovají se hodně nestandardně,“ vysvětlil starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

Pan starosta Hamrozi sdělil, že ho rozhodnutí zaskočilo. Přišlo mu moc jednostranné. Proto chce Sdružení obcí Jablunkovska bojovat proti šelmám dál. Ty jim totiž stále škodí. Údajně vlci nezabíjejí jen proto, že mají hlad, ale pro zábavu. Starosta nesouhlasí ani s tvrzením ochranářů, že se v jejich regionu pohybuje jen pět vlků.

pixabay.com

Stojí zde proti sobě na jedné straně chovatelé ovcí, starostové a řada obyvatel Jablunkovska a na druhé straně ochránci přírody. Mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny tvrdí: „Rozumíme tomu, že pro chovatele je těžké vidět zvířata, napadená velkou šelmou. Pro naši krajinu je důležité obojí: jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak vlci, kteří přispívají k regulaci přemnožené spárkaté zvěře působící značné škody zemědělcům i lesníkům.”

Podle Miroslava Kutala z Hnutí DUHA je klíčové, že při 44 z 46 šetřených útoků neměla stáda ani minimální standardy zabezpečení. Přesto je hrozné, že od dubna kdy se poprvé útoky objevily zemřelo na 130 kusů ovcí.

Celá záležitost je velmi složitá. Obě strany mají dobré důvody, proč chránit svou věc. Ale každý má svůj postoj a názor. Úředníci zatím výjimku o odstřelu šelem odmítli. Nedá se však vyloučit, že se případ bude do budoucna řešit znovu.

Čerpali jsme z novinky.cz

Reklama