in

Zboží vyzvedne kurýr…. Jak poznat podvodníky na internetu?

pixabay.com
Reklama

Žijeme v době internetu a tak není pochyb ani o internetových podvodnících. Poslední dobou jich značně přibývá a nejsou to jen ti, kteří se Vám bez hesla dostanou do emailové schránky nebo vám pošlou email o údajné výhře. Pokud jste někdy nabízeli zboží na jakýchkoli inzertních stránkách či online bazarech, mohli jste se s těmito nepoctivci již setkat.

Podvodníci mají stále stejný cíl: dostat se k vašim penězům. Způsobů, jak můžete být snadno ochuzeni o značnou část svých peněž na bankovním účtu, je mnoho. Jejich taktiky jsou však čím dál propracovanější a rozpoznat je nelze zase tak snadno. Špatná čeština v emailu nebo komunikaci již mnoha případech není a odkazy na které vás nepoctiví kupující či prodávající lákají kliknout se tváří jako oficiální stránky bankovnictví, pošty, doručovací služby apod.

Princip podvodu s kurýrem je jednoduchý. Podvodník získá z vašeho inzerátu email nebo telefonní číslo. Následně vás kontaktuje nejčastěji přes aplikaci WhatsApp nebo Messenger. Předstírá zájem o koupi vašeho zboží. Během konverzace vás podvodník navede k zaplacení přepravy a nejčastěji se setkáte se zprávou: “Pošlu pro zboží kurýra.” Pošle vám odkaz na falešnou platební bránu, abyste zaplatili přepravu jeho zvoleným dopravcem. Pak už musíte opravdu zbystřit a dát ruce pryč. Většinou se jedná o vyplnění všech údajů z karty včetně PIN, údajů a přístupu do internetového bankovnictví apod.

pixabay.com

Když má podvodník všechny vaše údaje, přihlásí se vám do bankovnictví, převede peníze na svůj účet a následně je vybere. Jen v Praze se dosud přišlo na čtyřicet podobných případů. Škody jsou v řádech miliónů korun! Tím jak roste objem online transakcí, který v době pandemie covidu-19 ještě zesílil, roste také počet podvodů před internet.

Jak podvod poznat?

  • Zbystřete vždy, když na váš inzerát reaguje cizinec.
  • Dejte pozor, když kupující požaduje nestandardní způsob dopravy nebo způsob platby. Příkladem je zajištění jeho platby „přepravní společností“, která peníze uvolní, až bude zboží na cestě, nebo platební brána, která vyžaduje údaje z platební karty prodávajícího.
  • Nereagujte na požadavky kupujícího, že zaplatí přes neznámé služby různých nebankovních platebních společností nebo v kryptoměně.
  • Nepřistupujte na platbu nedoplatků, přeplatků či kaucí a nikam nezadávejte své platební údaje, například číslo karty. Kupující má platit vám, ne vy jemu.

Další hrozbou jsou také platby provedené přes mobilního operátora. V tomto případě přijdete o peníze z předplaceného kreditu nebo měsíčního tarifu. Touto platbou můžete hradit různé nákupy, jízdenky, aplikace, hry. Nákup potvrzujete jednorázovým kódem, který vám přijde v SMS.

Existují podvody, které mají za cíl získat telefonní číslo. Podvodník se pak buď nabourá do profilu na facebooku nebo ho napodobí. Obepisuje poté vaše přátele a chce po nich různé autorizační SMS, hesla apod. Zde hrají podvodníci o čas, proto často ve zprávách urgují, že je to naléhavé a potřebují to ihned. Autorizační SMS jsou totiž časově omezené.

Důležité je proto dvoufázové ověření, kdy nestačí jen přihlašovací údaje ale také SMS kód. V případě napadení vašeho profilu ihned kontaktujte podporu sociální sítě a změňte si heslo. A pamatujte důvěřuj ale prověřuj. Na internetu to platí dvojnásob. Nikdy nevíte kdo je na druhé straně, jestli váš přítel či podvodník. Citlivé údaje raději nikam neposílejte.

Pozor si však musíte dávat vždy, když po vás někdo chce citlivé údaje z karty nebo PIN. Ať už se tváří jako kupec vašeho zboží s odkazem na přepravu nebo vám odkaz přijde do komunikace přes Messenger, WhatsApp, do SMS, emailu nebo do komunikace na Vinted. Podvodníci jsou stále vynalézavější a tak se musíme mít ještě více na pozoru.

Čerpali jsme z seznamzpravy.cz

Reklama