in

To je kruté,… sníst mrtvé kamarády nebo zemřít?!

pixabay.com
Reklama

Let Uruguayan air force 571 nazývaný též jako Zázrak v Andách se označuje událost z roku 1972, kdy se zřítilo letadlo s ragbyovým týmem Old Christians Club. Dle této události byl v roce 1993 natočen film s názvem Přežít. Tento film natočil režisér Frank Marshall a zachycuje skutečný příběh, kdy si posádka musela vybrat zda zemřít, nebo přežít a uchýlit se ke kanibalismu.

Na palubě letadla bylo celkem 45 lidí. Z toho nakonec přežilo 16. Kvůli chybě pilotů se letoun zřítil. Kapitán zemřel ihned, druhý pilot přežil, ale zůstal přiražen na svém sedadle. Při nárazu dále zemřeli i další lidé. Při pátrání bylo letadlo díky bílé barvě prakticky neviditelné.

V zásobách měla posádka letadla pouze pár lahví vína a tabulky čokolády. V následujících dnech zemřeli další lidé na následky zranění (včetně druhého pilota). Ostatním se podařilo najít a zprovoznit rádio, a tak mohli alespoň poslouchat informace o hledání. Bohužel však nemohli s okolním světem nijak komunikovat.

Deset dní po ztroskotání, se díky rádiu dozvěděli, že pátrání bylo ukončeno. Zásoby docházeli a pasažéři se o sebe museli postarat sami. Všichni přítomní byli katolíci. Bohužel jim nezbývalo nic jiného, než se začít živit syrovým masem z mrtvých. Toto řešení jim dávalo větší šanci na přežití. 29. října se ovšem utrhla lavina a zasypala vrak i s pasažéry. Někteří se dostali ven. Zemřelo však dalších osm lidí.

Dva muži se rozhodli přejít Andy a vrátit se i s pomocí pro ostatní. Během deseti dnů ušli 70km a poté je objevil místní pastevec u ranče Los Matienes, který jim zajistil stravu a přivolal pomoc. Média urychleně zveřejnila zprávu a tak se ostatní u vraku mohli dozvědět, že záchrana je na cestě.

V první vlně záchranáři převezli osm lidí a ostatním poskytli deky a zásoby. Další den zachránili i zbytek posádky. K památce zesnulých nechali přeživší vztyčit na místě havárie kříž a každý rok se zde společně sjíždějí.

Inspirovali jsme se na aktuálně, Wikipedia

Reklama