in

Strop pro energie: Dobrý nápad nebo spíš ne?

pixabay.com
Reklama

Ačkoliv se zastropování cen energií zdá na první pohled jako zcela určitě dobrý nápad, ve skutečnosti to tak nemusí být. Každá domácnost má jinou spotřebu energií a co je pro jednoho pomoc, pro druhého být už nemusí. Proto si někteří lidé stěžují na to, že vláda tento zásadní krok neudělala již dřív a jiní zase proč ho vůbec udělala. Jak to tedy skutečně je a komu zastropování cen energií pomůže?

Zastropování energií, které vláda v pondělí oznámila jsou nakonec ještě trochu vyšší. Lidé budou platit za kilowatthodinu elektřiny nejvýš osm korun, za kilowatthodinu plynu čtyři koruny. Stále to jsou jen přibližná čísla.

„Pokud k tomu připočteme nejrůznější typy distribučních poplatků, nepřesáhne cena (elektřiny) pro domácnosti hranici mezi sedmi a devíti korunami za kilowatthodinu,“ uvedl místopředseda vlády Vít Rakušan.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený SPOLU (@spolu_koalice)

Dobrá zpráva je, že domácnosti nebudou ve srovnání s rokem 2021 platit za elektřinu víc než dvojnásobnou částku, v případě plynu půjde o trojnásobek. Když vezmeme v potaz, že se začalo spekulovat o tom, že ceny porostou o pětinásobek, desetinásobek, nebo dokonce sedmnáctinásobek, tak zastropování cen není vůbec špatný krok.

Vždy se samozřejmě najde někdo, kdo bude mít připomínky nebo stížnosti. Pokud však máte ceny energií zafixované a ty jsou nižší než je strop, cena vám taková zůstane. Pokud by byla fixace vyšší než strop, platí pro vás ceny zastropované. Kdybyste fixaci neměli, platili byste od ledna mnohonásobně více, než je zastropovaná cena.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený SPOLU (@spolu_koalice)

Jako u každé regulace i zde je potřeba brát v potaz, že se mohou do budoucna zrušit. A s tím už obyvatelé souhlasit rozhodně nebudou. Dokud se tak ale nestane, neskončí ani energetická krize. A co vy? Jste rádi, že k zastropování cen došlo nebo ne?

Čerpali jsme z irozhlas.cz, seznamzpravy.cz

Reklama