in

Stanley Cup vyhrálo Colorado a s ním i čech Pavel Francouz!

twitter.com twitter.com
Reklama

Colorado vyhrálo Stanleyův pohár potřetí v historii. Na tuto nejslavnější hokejovou trofej čekalo od roku 2001. Colorado porazilo Tampu 2:1, na zápasy 4:2. Brankář Pavel Francouz získal Stanley Cup jako 29. Čech. V minulých dvou letech slavili výhru poháru sTampou Bay také Češi a to obránce Jan Rutta a útočník Ondřej Palát. Kdyby tedy i letos vyhrála Tampa, byla by to její třetí výhra v řadě.

Kdo by přece jen nevěděl co přesně Stanley Cup je, tak jde o hokejovou trofej, udělovanou každoročně vítěznému týmu playoff NHL. Je výjimečný tím, že se nevyrábí každý rok nový, ale koluje mezi týmy. Vítězný tým si ho nechá do doby, než vyhraje další tým. Na podstavec poháru jsou vyrývána jména trenérů, managementu a hráčů, kteří se zasloužili o získání poháru pro jednotlivé týmy. Původně měl pohár na výšku jen 18,5 cm, nyní téměř 90 cm a váží 15,5 kg!

Po Ruttovi a Kempném (s Washingtonem v roce 2018) se stal Pavel Francouz třetím Čechem, který vyhrál Stanley Cup a nebyl draftovaný. Odchovanec Plzně, který podepsal v roce 2018 smlouvu s Coloradem po tříletém působení v Čeljabinsku v KHL jako volný hráč. Francouz si ve finále o Stanley Cup zachytal pouze jednou, plnil roli dvojky.

„Ahoj, zdravím všechny fanoušky do Český republiky. Dneska se nám to podařilo, stali jsme se šampiony. Už se nemůžu dočkat, až pohár přivezu domů.” Takto zvládl Francouz poslat vzkaz fanouškům do České republiky přímo z oslav na ledě.

Tampa tak po dvou vítězných letech neobhájila titul a musela se sklonit před přemožiteli z Colorada. Zajímavé je na tom ještě to, že Corey Perry prohrál třetí finále v řadě. Nejdříve dvakrát proti Tampě, když hrál za Dallas a Montreal. Letos přestoupil k ní a zase prohrál. Asi by si to měl začít brát osobně. Co myslíte?

Čerpali jsme z isport.blesk.cz

Reklama