in

Když královna umře? 8 věcí, které můžeme očekávat!

pixabay.com
Reklama

Královna Alžběta II. je nejdelší vládnoucí monarcha na světě a je těžké si představit, že by na její místo nastoupil někdo jiný. Představuje stabilitu a pořádek. Ale královně je 95 let. Nevyhnutelné se blíží a plány pro tuto smutnou příležitost jsou již na místě. Dnes si proto řekneme o 8 věcech, které nás nejspíš neminou.

1. Princ Charles usedne na trůn.

Trůn nemůže být prázdný. Jakmile se potvrdí smrt královny Alžběty, stane se Charles novým anglickým monarchou. Král Charles promluví k národu večer po smrti své matky a příští den navštíví domácí národy Skotska, Walesu a Irska, aby se setkal se svým lidem. Navzdory okolnostem, které ji přivedly do rodiny, se podle jeho současného práva jeho manželka Camilla Parker-Bowlesová stane královnou Camillou.

wikimedia.org

2. Provoz London Bridge.

Když zprávy přijmou kód „London Bridge is down“ spustí jeden z nejsložitějších a nejpodrobnějších pohřebních plánů. Všechno je již naplánováno. Existují různé přepravní plány podle toho, kde královna zemře. Nic není ponecháno náhodě. Je pro nás zvláštní plánovat si vlastní pohřeb, ale pro královské občany je to součást jejich služby jejich národu.

reuters.com

3. Informování světa.

Jako první se to dozví královnina soukromá sekretářka. Dají zprávu předsedovi vlády, bez ohledu na dení dobu. Poté budou zprávy cestovat do 51 národů mimo Velkou Británii, kde je královna hlavou státu nebo symbolickou loutkou. U bran Buckinghamského paláce se zobrazí upozornění s černými vlajkami. Ve stejné chvíli bude zveřejněno oznámení pro světová média. Piloti budou sdílet zprávy o její smrti s cestujícími.

reuters.com

4. Parlament

Obě komory parlamentu se sejdou během několika hodin po její smrti, aby přísahaly věrnost svému novému panovníkovi. Pokud předseda vlády není v Londýně nebo je parlament v přestávce, bude se od nich naléhavě očekávat návrat.

wikimedia.org

5. Nové peníze

Jméno, iniciály a obrázky královny budou nahrazeny jmény krále Charlese, jehož portréty již byly vytvořeny předem. Nové bankovky, mince a známky se začnou razit ve Velké Británii a zemích Commonwealthu, ale nestane se to přes noc. Starší mince a bankovky budou v průběhu několika let postupně nahrazovány novými.

pixabay.com
Reklama

6. Princ William

Prince William se stane prvním v řadě a s největší pravděpodobností získá titul Prince Walesu. Jeho manželka Kate Middleton se stane princeznou z Walesu, titul, který kdysi získala i Williamova matka Diana Spencerová.

reuters.com

7. Sbohem veřejnosti

Veřejnost bude moci královně vzdát úctu až naposledy. Bude ležet ve Westminster Hall a lidé budou moci  uctít pammátku u rakve po dobu 23 hodin. Poté bude tělo královny transportováno do Westminsterského opatství, kde bohoslužbu povede canterburský arcibiskup.

reuters.com

8. Státní smutek

Odchod královny bude uctěn 12denním smutkem. Zvony budou znít a vlajky budou po celé zemi spuštěny na poloviční stožár. Komediální pořady na většině televizních kanálů budou zrušeny a zakážou se všechny hry. Londýnská burza se uzavře, což může stát ekonomiku miliardy. Dnem pohřbu bude státní svátek ve Velké Británii a některých zemích společenství.

reuters.com

Tak to vidíte,… člověk by čekal, že se maximálně bude dodržovat státní smutek, ale spolu s odchodem královny je spojeno opravdu hodně záležitostí, které nejsou jen tak. A co si myslíte vy o blížícím se odchodu královny?

Čerpali jsme z brightside.me

Reklama