in

Tohle ani nevařte! 10+ jídel, které je levnější si koupit

pixabay.com pixabay.com
Reklama

Jsme zvyklí na to, že domácí jídlo chutná lépe než hotové jídlo z obchodu. Málokdo by přeci upřednostňoval polotovar před máminými řízky. Existují však produkty, které se v obchodě opravdu vyplatí koupit, protože vyjdou levněji, než je vařit doma. Zjistili jsme, kolik úsilí, času a peněz bude vynaloženo na přípravu některých pokrmů, a vybrali jsme několik produktů, které lze snáze a levněji zakoupit v obchodě, než je vařit sami. 

1. Závitky a sushi

Podle našich výpočtů, i když vezmeme v úvahu dodání, bude jídlo stát méně, než jeho vlastní výroba. Pro správné závitky potřebujete speciální rýži, rýžový ocet, nori, zázvor, wasabi, podložky pro správné motání a ryby, smetanový sýr, zeleninu a tak dále… Všechny přísady jsou drahé, zejména ryby.

pixabay.com

2. Zmrzlina

Výroba zmrzliny doma je zábavná, zajímavá, ale ne levná. Hlavní přísady: hutná smetana, kondenzované mléko a obyčejné mléko jsou levné, ale kromě toho byste si měli koupit také různé přísady a příchutě. Navíc se zmrzlina bude stále velmi lišit od zmrzliny z obchodu, což může zmást a uvést do rozpaků děti, které očekávají známý dezert.

pixabay.com

3. Rajčatový protlak

Rajčatový protlak je běžný a levný produkt. Chcete-li si však doma vyrobit vlastní omáčku třeba k těstovinám, budete potřebovat více než kilogram rajčat a hromadu koření. Nákup hotových protlaků šetří nejen čas a peníze, ale také nádobí a jeho mytí.

pixabay.com

4. Hamburgery

Vyrobit hamburger doma není těžké. Musíte si koupit nebo uvařit dobré mleté ​​maso, usmažit je ve vhodné velikosti, koupit bulku, přidat omáčku a zeleninu. Zní to levně, ale přesně jen do toho okamžiku, kdy dorazíte do obchodu. Přísady pro složitější hamburger, jako je třeba parmezán, slanina, ananas nebo trhané vepřové, už tak levné nejsou. V určitém okamžiku je opravdu snazší koupit hamburger v prodejně rychlého občerstvení.

pixabay.com

5. Guacamole

Mexická omáčka se tradičně vyrábí se zralým avokádem, rajčaty, chilli papričkami, limetkami, bylinkami a kořením. Představte si, kolik toho musíte koupit? Avokádo, hlavní složku omáčky, navíc nelze koupit dopředu – ovoce se rychle kazí a hotová omáčka se dlouho nemůže uchovávat v chladničce.

Reklama

6. Džus z granátového jablka

K výrobě 1 litru šťávy potřebujete asi 2–2,3 kilogramu granátových jablek, takže na domácí přípravě stěží ušetříte. Granátové jablko není nejlevnější ovoce a vymačkat z něj šťávu není vůbec snadné. Chcete-li získat co nejvíce šťávy, potřebujete citrusový odšťavňovač nebo odšťavňovač s lisem. Současně při použití takových odšťavňovačů nejsou z granátového jablka odstraněny dužiny ani pecky, což znamená, že samotná šťáva bude mírně hořká. Chcete-li si dát chutný nápoj, budete jej muset vymačkat ručně, a to je velmi náročná práce. Někdy, abyste si dopřáli sklenici dobrého džusu, je nejlepší jít do nedalekého supermarketu.

pixabay.com

7. Pesto

Nejdražší věcí na pesto omáčce jsou piniové oříšky. Samozřejmě, pokud pesto konzumujete denně a po větších dávkách, vyplatí se jej dělat doma. Pokud však potřebujete jen malou dávku, je levnější si ji koupit v obchodě a neobtěžovat se s vařením.

pixabay.com

8. Ořechové mléko

Ořechové mléko milují ti, kteří nemají rádi kravské mléko, i ti, kteří nekonzumují laktózu. Dříve bylo těžké najít takové mléko v regálech supermarketů, takže jste se museli postarat a vyrobit si ho sami. V obchodech je ale nyní běžně k dostání a ani ty ceny nejsou nějak strašné. Výroba takového produktu doma je drahá, hlavně kvůli ceně ořechů: mléko je snadnější koupit v obchodě.

pixabay.com

9. Dorty

Domácí dort je vždy neuvěřitelně chutný. Vyrobit doma něco obtížnějšího než sušenku se smetanou si však vyžádá spoustu času a peněz. Budete muset utratit peníze za přísady do krému a na dekoraci, například smetanu, kakao, čokoládu, tvaroh, vysokotučné máslo a tak podobně… Domácí 10 kilogramový dort bude samozřejmě výnosnější, ale kvůli malým dezertům byste se neměli obtěžovat něco péct. Zároveň není nutné kupovat dort přímo v supermarketu. Nyní existuje mnoho cukráren prodávajících sladkosti pro každou příležitost a za výhodné ceny.

pixabay.com

10. Domácí boršč

Není to tak dávno, co se na pultech obchodů začaly objevovat úplně hotové polévky, například boršč. To výrazně zjednodušilo život snad každé ženě, která nestíhá, nebo těm, kteří žijí sami. Hodíte jen jeden balíček do vody, můžete přidat brambory či zelí a večeře je hotová. Mnoho žen v domácnosti, které počítají peníze a čas strávený vaření, si vyberou tuto možnost.

pixabay.com

11. Müsli

Müsli je jednoduchá a vydatná snídaně, kterou milují děti i dospělí. Směs se obvykle skládá z obilovin, ořechů, sušeného ovoce, otrub a koření. V obchodech si můžete koupit müsli jakékoli chuti a za jakoukoli cenu. Vyrobit to doma je obtížnější – musíte utratit peníze za ořechy, sušené ovoce, vločky a mnoho dalšího. Vařit müsli doma je výhodné, pokud máte velkou rodinu a jídlo je připravováno ve velkém množství. Ve všech ostatních případech je müsli z obchodu perfektní.

pixabay.com

12. Pizza 4 druhy sýrů

Pizza je jedním z nejvíce objednávaných produktů s sebou. Na první pohled je výroba domácí pizzy jednoduchá: uděláte těsto a nahoru hodíte salám a sýr. Výroba některých druhů pizzy ale ve skutečnosti vyžaduje spoustu peněz. Chcete-li například připravit pizzu 4 druhy sýrů, budete si muset koupit mozzarellu, tvrdý sýr, parmazán a plesnivý sýr. Plus budete muset utratit slušnou částku za všechno ostatní a ve výsledku zůstanou některé zbylé produkty nevyužité. Objednat si jídlo z pizzerie je rozhodně výhodnější.

pixabay.com

13. Thajská polévka “Tom Yam”

Tom Yam je pikantní a kyselá polévka s krevetami, kuřecím masem, rybami nebo jinými mořskými plody. Mezi přísady patří také hot chili pasta, limetkové listy, kokosové mléko, houby a koření. Na tyto produkty budete muset doslova uspořádat lov. Nejdražší ingredience jsou: krevety, pasta Tom Yam a stonky citronové trávy. Doma je snadné připravit polévku, ale budete muset hodně utratit za suroviny. Je proto mnohem snazší si ji objednat v thajské restauraci.

pixabay.com

Tak to vidíte. Nevíme jak vy, ale my jsme například byli od malička naučeni tak, že co jde, tak si uvaříme nebo upečeme doma, abychom zbytečně neutráceli peníze. Po dnešním článku ale víme, že v některých případech právě domácí přípravou přicházíme o již zmiňované peníze a hlavně i čas. A co vy? Také vás dnešní článek překvapil?

Čerpali jsme z adme.ru

Reklama