in

Prokoukli jsme je! 12 triků, které barmani používají, abychom utratili více peněz.

Reklama

Pěkní barmani, kteří nabízejí levné koktejly a občerstvení zadarmo, nejsou vždy upřímní. Možná se snaží získat vaši důvěru, aby vás oklamali. Mohou to být opravdoví čarodějové, kteří přemění víno na šampaňské a silný čaj s pepřem na drahý koňak tak dobře, že si ho ani nevšimnete. Dnes vám proto ukážeme 12 nejčastějších triků, které na nás zkoušejí.

1. Namáčení sklenice

Před servírováním koktejlu často barman okraj sklenice namočí v talíři s alkoholem nebo jen otře okraje houbičkou navlhčenou v alkoholu, aby na sklenici zůstal. Pak přidají spoustu ledu, sodovky a jen pár kapek ginu. Když pijete svůj drahý koktejl, cítíte silný alkoholický pach. Ten ale pochází z vaší sklenice, nikoli z vašeho nápoje.

Zdroj : brightside.me

2. Měřicí kalíšek

Všichni jsme tento kovový kalíšek, který barmani používají jako odměrku, viděli. Nenapadlo by nás, že skrývá tajemství, které jim umožňuje ušetřit až 40% alkoholu. Barmani lepí na dno kovový disk, aby se zmenšil prostor a množství alkoholu uvnitř.

Zdroj : brightside.me

3. Nalévání alkoholu přes kovovou tyčinku

Zajisté jste si již všimli kovových nádstavců, které zúží hrdlo láhve až na malou trubičku. K čemu to slouží? Někdo si myslí, že jen k tomu, aby se nestalo, že by se alkoholem plýtvalo a nerozléval se po stole, když se barman netrefí správně. Ano tuto funkci to má, ale to je ta vedlejší. Hlavní úkolem je, aby se vizuálně prodloužila doba nalévání alkoholu do vašeho nápoje a vy si tak mysleli, že na vás barman nešetřil.

Zdroj : brightside.me

4. Vše je to o slámce

Kvalifikovaní barmani mohou přidat trochu alkoholu do koktejlové slámky nebo je již namáčejí v alkoholu předem. Takže když si dáte svůj první doušek, myslíte si, že je váš nápoj silný, i když neobsahuje mnoho alkoholu.

Zdroj : brightside.me

5. Volné slané občerstvení

Někteří barmani vám mohou nabídnout slané občerstvení – hranolky, tyčinky, brambůrky nebo ořechy. Díky tomu pijete daleko více, takže budete s největší pravděpodobností objednávat více koktejlů.

Zdroj : brightside.me
Reklama

6. Jen méně sody

Barmani rádi používají různé metody k získání vaší důvěry. Například přidávají méně sody, takže váš nápoj chutná silněji, i když množství alkoholu zůstává stejné. Pijete to rychleji a objednáte si další, protože si myslíte, že vás barman má rád, přitom vás jen ošidil.

Zdroj : brightside.me

7. Záměna

Nejjednodušší trik je, když nahradí likér v drahé elitní láhvi s alkoholem levnější značky. Buďte proto na pozoru a neváhejte nápoj vrátit, pokud se vám nezdá.

Zdroj : brightside.me

8. Designové sklenice

Zkušení barmani dávají přednost tmavým nebo matným sklenicím s tlustým dnem. Myslíme si tak, že je toho více, než ve skutečnosti.

Zdroj : brightside.me

9. Stačí jen studená voda

Všimli jste si někdy, kolik ledu zůstane po dopití nápoje? Chcete-li udržet led ve sklenici co nejdéle, barmani vám určitě řeknou, jak to dělají. Přidávají do nápoje trochu studené vody a proto se led rozpouští pomaleji, a méně ředí alkohol.

Zdroj : brightside.me

10. Z nouze ctnost

Pokud si chcete objednat svůj oblíbený koktejl, ale není již v nabídce, barman vám ho dokáže připravit. Nepoužije do něj sice všechny ingredience jak by měl, ale jak se říká, bude vařit z vody a vy to ani nepoznáte.

Zdroj : brightside.me

11. Více pěny

Nepoctiví barmani mohou nalít méně piva, než by vlastně měli a zbytek dohnat pomocí našlehané pěny. Doporučuje se, abyste to hned nepili, ale počkali, až se pěna usadí a zdvořile jej požádat, aby vám pivo dolil.

Zdroj : brightside.me

12. Nápoje vyrobené “ze vzduchu”

Barmani jsou opravdu kreativní lidé a někdy vymýšlejí neuvěřitelné koktejly, které získávají celosvětovou popularitu. Někdo si však dá tu práci, že vymyslí, jak tyto elitní nápoje vytvářet za použití jednoduchých a levných surovin. „Koňak“ tak může být vytvořen smícháním vodky, pepře a silného čaje a „šampaňské“ je vytvořeno z levného bílého vína a sifonu, který vytváří bubliny.

Zdroj : brightside.me

Reklama