in

Přírodní katastrofa v Austrálii: Co odhalil nesnesitelný zápach z řeky?

pixabay.com
Reklama

V australské druhé největší řece Darling došlo k rozsáhlé přírodní katastrofě. Naštěstí se nejedná o žádné znečištění nebo únik jedovatých látek. Důvod je zcela přírodní. Místní úřady i ekologické organizace viní za hromadný úhyn ryb nedostatek kyslíku, který způsobily zvýšené teploty. V této oblasti se přitom již v minulosti s podobně rozsáhlým úhynem setkali dvakrát. Tohle je třetí případ masivního úhynu ryb od roku 2018.

Území kde k incidentu došlo, se nachází v jihovýchodní Austrálii. Řeka Darling na své hladině vyplavila miliony mrtvých ryb, které podle odborníků uhynuly v důsledku snížené hladiny kyslíku v řece. Příčinou tohoto problému byly nedávné záplavy a horké počasí.

Na to, že v řece plavou mrtvé ryby a není jich zrovna málo, přišli státní rybáři. Ti byli podle australské televize ABC vysláni na místo poté, co si místní lidé vnitrozemského města Menindee ve státě Nový Jižní Wales stěžovali na neskutečný zápach. „Uhynulé ryby jsou opravdu, kam až oko dohlédne,“ řekl ABC mluvčí vlády Nového Jižního Walesu pro rybolov Cameron Lay.

pixabay.com

Obyvatelka Menindee Jan Dening vzpomínala, jak se před zhruba sedmi týdny přihnala velká voda. Sledovala jak hladina rychle stoupá a o půl čtvrté ráno zaplavila její zahradu. „Bylo to jako mini přílivová vlna,“ řekla. „Právě jsme začali uklízet a pak se stalo tohle. Člověk cítí ten hnilobný zápach,“ dodala žena k úhynu ryb.

„Ten zápach byl strašný. Měl jsem strach o své zdraví. Ta voda přímo v horní části přitéká do naší vodárny. Lidé na sever od Menindee říkají, že všude po řece plavou tresky a okouni,“ popsal hrůzné obrazy místní fotograf přírody Geoff Looney.

„Tyto úhyny ryb souvisejí s nízkou hladinou kyslíku ve vodě, k čemuž došlo při ústupu povodňových vod,“ stojí v prohlášení vlády Nového Jižního Walesu. Nedávné záplavy tedy způsobily rozmach populace kostnatých sleďů a kaprů v řece Darling. Po ústupu velké vody ryby umírají pro nedostatek kyslíku.

„Tato událost pokračuje, protože vlna veder na západě Nového Jižního Walesu nadále zatěžuje systém, který zažil extrémní podmínky v důsledku rozsáhlých povodní,“ uvedlo v prohlášení. Chladnější teploty se mají do oblasti vrátit příští týden.

Není to však poprvé co k tak velkému úhynu ryb ve stejné oblasti došlo. Předchozí úhyny byly připsány dlouhému suchu, ale také jednomu druhu zelené řasy. Ten při rozkladu odčerpává z vody kyslík, ryby se tak kvůli jeho nedostatku ve vodě udusí. Představitelka místní rady původních obyvatel Menindee Michelle Kellyová pro web ABC uvedla, že v komunitě panuje pocit beznaděje a frustrace z toho, že s nimi nikdo nepřišel mluvit. 

Tématem jsme se inspirovali z seznamzpravy.cz

Reklama