in

16 českých památek UNESCO- znáte je všechny?

instagram.com
Reklama

O památkách světového dědictví UNESCO jste již určitě slyšeli. Jsou to různé kulturní a přírodní památky, které byly organizací UNESCO, jež spadá pod OSN, vybrány pro svojí unikátnost. Po celém světě jich je více než 1100 a my v České republice jich máme celkem šestnáct. Jelikož jste však dost možná o všech ani neslyšeli, nebo jste nevěděli, že sem také patří, tak si je pojďme nyní všechny shrnout!

1. Historické centrum Prahy

Naše hlavní město bylo budováno od 10. století. V čele s Pražským hradem a Katedrálou sv. Víta tvoří toho historické jádro velkolepý celek uměleckého, architektonického i duchovního bohatství.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Sylva Navrátilová (@sylva_navratilova)

2. Historické centrum Českého Krumlova

V jihočeském Krumlové se nachází velký hradní a zámecký komplex, na jehož prostranství stojí mimo jiné unikátní divadlo s otáčivým hledištěm. K tomu můžeme připočítat i okolní středověké uličky s historickými měšťanskými domy.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Petr Hnilička (@hnilickapt)

3. Historické centrum Telče

Na starších základech bylo město vystavěno po velkém požáru na konci 14. století. Komplex renesančních a barokních domů, který je obklopen několika rybníky, se dochoval dodnes. Gotický hrad byl v 16. století přestavěn v renesančním stylu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Clio (@clio_voyagesculturels)

4. Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Žďár nad Sázavou

Tento poutní kostel zasvěcený Janu Nepomuckému byl navržen architektem Janem Blažejem Santinim a vybudován byl na začátku 20. let 18. století. Postaven je ve tvaru pěticípé hvězdy a obklopen je hřbitovem a ambitem.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený fotospajz (@fotospajz)

5. Historické centrum Kutné Hory

Největší dominantou tohoto města je určitě Chrám sv. Barbory. Již od 13. století se ve zdejších dolech těžila stříbrná ruda a většina z podzemního komplexu je přístupná dodnes.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Travel By David📍 (@_travel.for.life)

Reklama

6. Lednicko-valtický areál

Knížata z rodu Lichtenštejnů proměnila svá panství mezi 17. a 20. století v jeden velký park, kde se novogotická a barokní architektura setkává s drobnými stavbami v romantickém duchu a s krajinou upravenou dle anglických principů.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Gábor – LGstudio (@lg.stud.io)

7. Holašovice

V této vesnici se dochovalo nezvyklé množství venkovských domů z 18. a 19. století, které byly postaveny ve stylu známém jako “jihočeské selské baroko”.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ANATOLIJ TRUHLÁŘ (@anatolij.truhlar)

8. Zámek a zahrady v Kroměříži

Zdejší zámek byl postaven v 17. století v barokním stylu. Zámku dominuje především velký zahradní komplex, který byl vybudován v anglickém stylu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Dagmar Hudková (@dasah1)

9. Zámek Litomyšl

Renesanční zámek z druhé poloviny 16. století je významným dokladem arkádového zámku vycházejícího z italských podnětů. I přes určité úpravy si zachoval téměř stejný vzhled a to včetně unikátních sgrafitové výzdoby fasád.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vojtěch Barcal (@barcalvojtech)

10. Sloup Nejsvětější Trojice, Olomouc

Památný sloup byl vytyčen na počátku 18. století. Dosahuje výšky 35 m a je zdoben množstvím soch od umělce Ondřeje Zahnera. Jeho styl je známý jako “olomoucké baroko”.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @myeuropetrft

11. Vila Tugendhat, Brno

Vilu vybudovanou v letech 1929-1930 navrhnul architekt Ludwig Miese van der Rohe. Použití ocelového skeletu bez nosných zdí umožnilo architektovi vytvořit nový, neformální koncept otevřeného variabilního prostoru, spojeného s přírodním prostředím.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Petr Vykopal (@petr.vykopal)

12. Židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa, Třebíč

Nejlépe dochovaná židovská čtvrť v Česku a poblíž ležící bazilika je příkladem židovského a křesťanského soužití od středověku až do 20. století.

13. Kladruby nad Labem

Kladruby jsou známé především pro chov koní. Kulturní krajina zahrnuje nejen hřebčín, ale okolní pastviny včetně uměle zbudovaných vodních kanálů a přímých komunikací lemovanými alejemi. Po staletí se v hřebčíně chovali tzn. “starokladrubští bělouši”, kteří představují světový unikát.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @sabrinasstuff

14. Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří

V této oblasti se více než 800 let těží a zpracovává ruda, díky tomu zde vznikla jedinečná hornická krajina s unikátními montánními památkami v nadzemí i podzemí a s hustou sítí horních měst.

15. Jizerskohorské bučiny

Tato národní přírodní rezervace byla na seznam UNESCO zapsaná teprve v roce 2021. Vznikla v roce 1999 sloučením sedmi menších přírodních rezervací a jde o vůbec první českou přírodní památku zařazenou na seznam UNESCO.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Loulky (@loulkyphotos)

16. Slavná lázeňská města Evropy

Tato památka je rovněž celkem nová a byla zapsána také v roce 2021, zde se však jedná o mezinárodní soubor nejznámějších lázeňských měst Evropy. Konkrétně v Česku to jsou Františkovy lázně, Mariánské Lázně a Karlovy Vary.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Steffi Hielscher (@_steffi1981_)

 

Do komentářů můžete napsat, které z těchto památek jste již navštívili, případně pokud poblíž nějaké bydlíte. Je nějaká další, která v seznamu není, ale zasloužila by si podle vás v něm být? No jak vidíte, seznam se stále rozšiřuje a v budoucnu se zde třeba objeví.

Čerpali jsme z unesco-czech.cz

Reklama