in

6 fotbalových velkoklubů, za které nikdy nehráli čeští fotbalisté.

facebook.com
Reklama

Před nedávnem se ve světě fotbalu objevila zpráva, že klub Juventus FC sídlící v italském Turíně se dopustil finančních podvodů při přestupech hráčů, kvůli nimž mu bylo odebráno patnáct bodů v tabulce aktuální sezóny a různé tresty obdrželi i jednotlivci, mimo jiné i Pavel Nedvěd, který v klubů působil nejprve jako hráč a poté dlouhá léta jako viceprezident. Ten dostal zákaz osm měsíců jakkoliv působit na fotbalové scéně. Další evropský velkoklub, který je úzce spjatý s českým jménem, je londýnský Chelsea FC, za který léta nastupoval brankář Petr Čech a i ten zde poté působil nějakou dobu i po konci hráčské kariéry. Je spoustu dalších evropských velkoklubů, za které nastupovali čeští fotbalisté, je ale i několik takových, do nichž ještě žádný Čech nenakouknul a na šestku z nich se nyní podíváme!

1. FC Barcelona

Za španělskou Barcelonu hrával kdysi Jiří Hanke, to však bylo ještě za dob Československa. Pokud se podíváme na české fotbalisty, je zde čtveřice těch, kteří mohli v minulosti odejít do Barcelony. Byli jimi již zmiňovaný Petr Čech a Pavel Nedvěd, dále ještě Tomáš Rosický a Milan Baroš. Ani jeden z nich však nakonec do katalánského velkoklubu nepřestoupil. Jestli se někdy v budoucnu nějaký Čech ukáže v dresu “Barçy” na stadionu Camp Nou, který je mimochodem největším fotbalovým stadionem Evropy, tak zůstává otázkou.

2. Inter Milán

V mládežnických výběrech milánského Interu nastupoval talentovaný záložník Milan Jirásek. Do A teamu se však nedostal a po třech letech marné snahy se nakonec vrátil do své domoviny, konkrétně do Sparty, poté nastupoval i za ostravský Baník, Teplice a Bohemians. Inter se kdysi snažil k přestupu nalákat i Pavla Nedvěda, ten však setrval v Juventusu. Jediným Čechem, který v italské metropoli nastupoval, zůstává Marek Jankulovski, ten však hrával za konkurenční AC Milán, s nímž v roce 2007 vyhrál Ligu mistrů.

3. Manchester City FC

Klub z anglického Manchtesteru se díky finančním injekcím arabských šejků dostal na vrchol a v současnosti patří do tzn. “big six” anglické Premier League neboli velké šestky, kam kromě něj spadá jejich hlavní rival Manchester United, Liverpool FC a londýnské kluby Chelsea FC, Arsenal FC a Tottenham Hotspur FC. Zatímco dres konkurenčního Manchesteru United oblékal Karel Poborský, za “Citizens” zatím žádný český fotbalista nehrál.

4. FC Porto

V Portugalsku hrál již zmiňovaný Karel Poborský nebo Pavel Horváth, oba ale hráli v lisabonské Benfice. Za Porto, které v roce 2004 pod vedením trenéra Josého Mourinha vyhrálo ligu mistrů a o sedm let později i evropskou ligu, sice kdysi nastupoval Lubomír Vlk, stejně jako v prvním případě se však jedná ještě o dobu Československa. Vlk s Portem získal dva ligové tituly, ale kvůli zranění si zde moc nezahrál.

5. Real Madrid

Real Madrid dokázal čtrnáctkrát vyhrát ligu mistrů, díky čemuž se jedná o nejlepší evropský klub. V minulosti se údajně zajímal o Martina Fenina. V hledáčku měl také Milana Baroše, Tomáše Rosického, Tomáše Necida nebo Tomáše Ujfaluši. Čechů, kteří tak potencionálně mohli oblékat dres Realu, bylo celkem pět, realita je však taková, že zatím nikdo takový nebyl.

Reklama

6. Valencia CF

Fotbalový klub ze španělské Valencie sice již nepatří mezi takové velikány, jako tomu bylo dříve, nicméně se stále jedná o velmi respektovaný klub. Mnozí fanoušci mají ještě v paměti finálové zápasy ligy mistrů v roce 2000 a 2001, v obou případech však odcházela Valencia jako poražený celek. Klub se dříve zajímal o Milana Baroše, ten však nejen ve Valencii, ale v celém Španělsku nikdy nehrál.

 

Nastoupí někdy v budoucnu za některý z těchto klubů český fotbalista? To uvidíme, sice to nevypadá, že by se na tom mělo v blízké budoucnosti něco změnit, ale třeba právě někde na území naší republiky vyrůstá nový fotbalový supertalent, který za pár let nastoupí v dresu Realu, Barcelony či jiného z těchto klubů!

Čerpali jsme z sportrevue.isport.blesk.cz

Reklama