in

Boj s inflací v obchodech: stejný obal, jiná gramáž!

pixabay.com
Reklama

Všimli jste si v poslední době zdražování? Kdo taky ne. Nahoře jsou ceny potravin, pohonných hmot, energií… Ale čeho jste si možná nevšimli je celkem známý trik, jak se výrobci snaží “bojovat” s inflací. Pokud si však kupujete některé níže zmíněné výrobky, možná jste na to již přišli i sami. Výrobci zkrátka ubrali gramáž, zachovali obal, ponechali cenu a tváří se jako by se nic nestalo. Problémem je, že stalo…

Jak to tedy aktuálně u některých výrobců funguje? Sníží gramáž margarínu, vánočky, umělého mléka nebo Granka. Vyhnou se tak zdražení a čekají, že si nejspíš většina zákazníků nevšimne. Poznali byste o 50g lehčí vánočku? Obal od Granka je například na první pohled úplně stejný.

Tento krok však rozhodně není nezákonný. Změna hmotnosti je na obalu napsaná a výrobci tak nelžou. Ale je to opravdu fér krok? Zákazníci to tak nevnímají. Snaha je zachovat ceny. Ale vyjde to tak či tak úplně nastejno, jestliže si připlatíme za větší množství nebo budeme platit stejně ale za méně. Výrobci to vidí trochu jinak.

Pro příklad si vezmeme margarín Flora. Gramáž byla snížena o 25 g na 225 g. Kdyby k tomu nedošlo, stálo by 250 g balení přes 70 korun a zákazníka by to podle výrobců mohlo odradit. Stejně je to s Grankem, které má nyní 350 g místo 400 g. Umělé mléko Beba od Nestlé je lehčí dokonce o 100 g, přesto cena zůstala stejná jako u původně 600 g balení.

„Nejen Nestlé, ale řada výrobních podniků v takovéto situaci, stojí před rozhodnutím, zda zvýšit cenu výrobku, nebo cenu, za kterou se produkty prodávají řetězcům, podržet a změnit velikost balení. V případě zmíněných výrobků jsme přistoupili ke snížení gramáže. Na pultech se upravené gramáže objevily v srpnu,“ vysvětlila mluvčí Nestlé Tereza Skrbková.

Jedná se o skrytou inflaci a navíc snížením gramáže roste podíl ceny obalu k ceně výrobku. Kdyby byla inflace nízká, nemá nepatrné snížení váhy smysl. V dnešní době prudké inflace to však do jisté míry znamená pro výrobce spásu a konkurenční výhodu. Pokud by například mléko pro kojence Beba zůstalo na 600 gramech, zdražilo by o 48 korun na 338 korun. Půlkilogramové balení cenu udrželo pod hranicí tři sta korun.

pixabay.com

Podobně se chystá šetřit také na rohlících. „Velcí pekaři se chystají snížit váhu obyčejných tukových rohlíků ze 45 na 40 gramů,“ prozradil majitel prémiového pekařství z Prahy Richard Kabát. „Je to na pořadu dne. Objemově rohlík za použití různých zlepšujících přípravků na kynutí nafouknou, takže opticky vypadá stejně, ale nemá stejnou váhu,“ vylíčil.

Kam až zdražení půjde? To nevíme,… ale tenhle boj nám rozhodně nepřijde moc fér. Také část zákazníků to vnímá jako podraz. Ne každý si pečlivě kontroluje každé balení koupeného výrobku a jeho gramáž. Ohledně cen nás zřejmě čekají ještě horší časy.

Čerpali jsme z seznamzpravy.cz

Reklama