in

Videa: Další migrační vlna? Kontroly, zadržení i střelba kvůli převaděčům!

youtube.com youtube.com
Reklama

Kvůli stále se zvyšujícímu počtu uprchlíků začaly tento týden kontroly na hraničních přechodech se Slovenskem. Většinou se jedná o Syřany prchající z Turecka na západ. Občané Sýrie jsou z důvodu situace v Sýrii takzvaně nevyhostitelní. Ačkoli se to zatím nezdá, počet běženců výrazně překonal nápor v migrační krizi z roku 2015. Jen za středu jich policisté zadrželi 320.

Policisté, kteří migranty kontrolují, mají opravdu napilno. Uprchlíci cestují vlaky, osobními či nákladními auty nebo jdou dokonce pěšky. Jednu takovou skupinku zadrželi policisté v úterý dopoledne u Lanžhotu na Břeclavsku. Skupina čítala patnáct členů a kráčela přímo po dálnici D2 ze Slovenska.

Zdržení lze očekávat také ve vlakových spojích v pohraničí. Pokračovat dál do Česka budou moci až po policejní kontrole. Dle jihomoravského policejního ředitele Leoše Tržila by to nemělo zabrat více než pár minut, jelikož policisté vědí, na koho se zaměřit. Ve vlaku ze Slovenska do Prahy již policisté najednou objevili dalších jedenáct běženců.

Kvůli převaděči, který nerespektoval a projel kontrolní stanoviště se dokonce střílelo. „Až varovné výstřely policistů zastavily dnes nad ránem převaděče, který převážel patnáct migrantů. Ještě před tím projel vysokou rychlostí kontrolním stanovištěm na hranicích. Po krátkém pronásledování ho policisté zadrželi v lese, kam se snažil z auta utéci,“ uvedli ve čtvrtek policisté.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený REFRESHER Česko (@refreshercz)

S převaděči probíhá trestní řízení a hrozí jim sazba odnětí svobody až do pěti let. Na česko-slovenské hranici jsou policisté na sedmnácti silničních, sedmi železničních a třech říčních přechodech. Ani turisté se nemohou volně pohybovat po stezkách a cestách, které vedou po státní hranici.

Ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že opatření na hranicích, která platí od půlnoci v noci na čtvrtek, potrvají celkem deset dní, tedy do 8. října. Na jejich konci je orgány vyhodnotí a rozhodnou, co bude následovat. Ve službě je na pět set policistů a také jim pomáhá ještě šedesát celníků.

Čerpali jsme z novinky.cz, novinky.cz

Reklama