in

Po 35 letech objevili vzácné auto z plakátu: Porsche 550 Spyder

pixabay.com pixabay.com
Reklama

Porsche 550 Spyder bylo vyrobeno v roce 1956 a má velmi bohatou historii. Jde o vzácné auto z plakátu. Za jeho volantem se projela řada známých jmen včetně pilota F1. Z výsluní ho pak někdo zavřel do stodoly a neví se proč. Našlo se po dlouhých 35 letech na venkově ve Švýcarsku.

Porsche tento model představilo v roce 1953 a přesto, že je světově známé, nebyla to v žádném případě masová výroba. Bylo vyrobeno jen devadesát aut, i proto jejich hodnota v posledních letech značně roste. Vůz byl v šedesátých letech modernizován, a pak kdoví proč zavřen do stodoly. Objeven byl až po 35 letech.

Když se kdekoli ve stodole najde jakékoli auto, vždy se objeví otázka proč? V případě Porsche 550 je však úplně jedno kde nebo proč, hlavní je, že se objevilo. Bylo postaveno jako závodní speciál. A přesto, že se o něm mluví hlavně kvůli smrti Jamese Deana, dosáhlo i jiných úspěchů. Vyhrálo nejen svou třídu na Le Mans a Carrera Panamericana, ale taky zvítězilo na Nürburgringu i na Tarze Florio.

Všechny dochované vozy 550 Spyder jsou ceněnými sběratelskými kousky, avšak to, které se objevilo nyní, je výjimečné ještě trochu něčím jiným. Nalezené auto totiž Porsche použilo na propagačních fotkách. Automobilka tak chtěla ukázat širokou škálu barevných variací, jaké se mohou na tomto modelu objevit. Auto bylo červené s bílými šipkami.

V šedesátých letech byl odstraněn původní motor i karoserie. Zřejmě chtěli auto zrychlit a opět s ním závodit. Místo toho skončilo ve stodole. Tam stálo dlouhých 35 let, než se zase objevilo na světle. Pokud byste měli zájem do něčeho investovat, toto Porsche bude začátkem září na prodej v aukci Gooding & Company.

Čerpali jsme z garaz.cz

Reklama