in

NHL 2021/2022: Jaká byla uplynulá sezóna? Několik hlavních bodů!

imgur.com
Reklama

27.6.2022 ráno okolo páté hodiny našeho středoevropského času definitivně skončila v pořadí již 105. sezóna nejprestižnější hokejové ligy světa NHL. Předchozí dvě sezóny byly výrazně ovlivněné covidem, tato již však byla v celku “normální”. I tentokrát bylo k vidění spoustu zajímavých a úžasných momentů, nečekaných výsledků a prostě vše, co k hokeji patří. Pojďme si nyní shrnout několik hlavních bodů!

Vítěz – Colorado Avalanche

Coloradu se letošní sezóna podařila jak nejlépe mohla. Vloni sice ovládli základní část, avšak v play-off vypadli již v semifinále západní konference. Letos byli druzí, v play-off se však probojovali až do finále, kde porazili dvojnásobného vítěze z předchozích sezón Tampu Bay poměrem 4:2 na zápasy. Pro Colorado je to tak třetí Stanley Cup v historii a navíc po hodně dlouhé době (naposledy vyhráli v roce 2001). Zároveň se jedná o první SC pro českého brankáře Pavla Francouze, který sice nebyl v Coloradu brankářskou jedničkou, ale do několika zápasů včetně těch v play-off také zasáhnul.

 

Nejlepší hráč – Connor McDavid

Edmontonské duo McDavid – Draisaitl patří v posledních letech ke špičkám NHL. Kanaďan McDavid ovládl letošní tabulku bodování v základní části i v play-off a připsal si 123 bodů za 44 gólů a 79 asistencí, v play-off pak získal 33 bodů. Na druhém místě byl Američan Johnny Gaudreau (Calgary Flames, 115 bodů), stejný počet bodů má i Kanaďan Jonathan Huberdeau z Floridy Panthers. Němec Leon Draisaitl skončil se 110 body na čtvrtém místě. Nejlepším střelcem se stal Američan Auston Matthews z Toronta, který vstřelil rovných 60 gólů. Mezi českými hráči již tradičně vládne David Pastrňák, ten letos získal 77 bodů a vstřelil 40 gólů a i když jeho Boston se v play-off moc daleko nedostal, bronzovou medailí na Mistrovství světa si určitě spravil chuť.

 

Nejhorší tým – Montreal Canadiens

Ačkoliv je Montreal historicky nejúspěšnějším týmem (na kontě má 24 vítězství), poslední SC slavili v roce 1993. Letošní sezóna pro ně navíc byla doslova hororová. Vůbec poprvé v novodobé historii NHL skončili na posledním místě a to znamená ještě jedno nelichotivé prvenství – jde o první tým v historii, který se v jedné sezóně probojoval až do finále a hned v té následující skončil na posledním místě. Takže na tuto sezónu bude chtít klub i fanoušci určitě co nejrychleji zapomenout.

 

Další nej z NHL

Vítěz základní části – Florida Panthers

Florida ovládla základní část se 122 body. V 82 zápasech zaznamenali 42 výher, 16 výher v prodloužení či na nájezdy, 6 proher v prodloužení či na nájezdy a 18 proher. V play-off však daleko nedojeli, když je v konferenčním semifinále vyřadil paradoxně druhý tým z Floridy Tampa Bay, který Panthers smetl 4:0 na zápasy a zastavilo je až Colorado ve finále.

 

 Největší smolař – Toronto Maple Leafs

Toronto patří ke smolařům z posledních (desítek) let. Ačkoliv se jedná o druhý nejúspěšnější klub a na kontě má 13 Stanley Cupů, SC nezískali již 55 let, což je nejdéle ze všech klubů. Ani kluby, které nikdy nezískali SC, nepůsobí v NHL tak dlouho. Navíc již dlouhých 18 let nepřešli přes první kolo play-off. Letos v prvním kole těsně prohráli s Tampou 3:4 na zápasy a proti vyřazení nepomohl ani elitní střelec Auston Matthews.

 

Nováček – Seattle Kraken

Poprvé v historii se NHL zúčastnilo 32 týmů. V této sezóně se soutěž rozrostla o nově založený tým ze Seattlu, Seattle Kraken. V jejich debutové sezóně se jim moc nedařilo, získali 60 bodů a skončili na třetím místě od konce za Montrealem a Arizonou. Začátky však nejsou vždy jednoduché a třeba jednou nad hlavu pozvednou i tu nejcennější trofej.

Čerpali jsme z cs.wikipedia.org a nhl.cz

Reklama