in

Největší ceny pohonných hmot v historii. Kdo za to může?

instagram..com
Reklama

Neočekávaná ruská invaze na Ukrajinu s sebou přinesla mnoho nepříjemných chvilek a situací. Jednou z takových je fakt, že se válka jistým způsobem dotýká i nás, obyčejných občanů. Mluvíme zde hlavně o zdražování různých komodit včetně pohonných hmot.

Pohonné hmoty jako benzín a nafta opravdu rostou na ceně. Dříve stál benzín okolo 36,8 kč/l a nafta zhruba 35,8 kč/l… Samozřejmě záleží na místě, ale bereme jakýsi průměr. Dnes za tyto hmoty zaplatíme zhruba 40-50 kč/l. To je určitě velký problém jak pro nás, tak pro dopravce, kteří už si začínají stěžovat, že s takovými cenami se dlouhodobě nevyplatí jezdit.

Zdražování pohonných hmot je způsobený ohromným nárůstem ceny za jeden barel ropy na burze. Cena se pohybuje okolo 118 dolarů za barel… To je dvakrát více než na podzim minulého roku. Další zdražování se ještě očekává, protože NATO chce uvalit embargo na Ruskou ropu, protože to je dle ekonomů jeden z nejvyšších příjmů Putina, které by mohl použít k vedení války.

Celkově nejdražší pohonné hmoty mohou řidiči nalézt v Praze. O tomto víkendu se ceny přiblížily k 48 korunám. V příštích sedmi dnech se nafta i benzín nejspíše zdraží o další čtyři koruny. Bude potřeba se na to připravit. Na závěr je potřeba zmínit, že zdražování se netýká a nebude týkat jen pohonných hmot jako takových. Zasáhne i potraviny a další věci, které každý den používáme. Bude to velice náročné období.

Doufáme, že válka na Ukrajině už nebude trvat dlouho. Nutno je vzdát hold všem reportérům, kteří nám dávají aktuální a pravdivé informace o každodenním dění z těch nejdůležitějších míst na Ukrajině. A všem vám přejeme pevné nervy, zdraví a sílu (nejen tu fyzickou).

Reklama