in

Co kdyby zmizel veškerý hmyz z planety? Nebyla by čokoláda a svět by zapáchal!

Zdroj : brightside.me
Reklama

Množství hmyzu klesá alarmujícím tempem a podle nedávné vědecké studie by to mohlo vést k zániku 40% druhu v příštím desetiletí. Možná vás napadlo, že planeta by byla bez nich lepším místem, ale pravdou je, že jejich zmizení by způsobilo chaos v oblasti životního prostředí a výživy. 

1. Bez včel zmizí květiny a jídlo.

Environmentální charita, Earthwatch prohlásila včely za „nejdůležitější živou bytostí na planetě.“ Kromě toho, že jsou producenty medu, jsou také hlavními opylovateli ze světa zvířat, základním kamenem přirozeného procesu, který umožňuje pěstování semen a ovoce. Bez opylování by se produkce zemědělských plodin na světě snížila až o 30% a kvetoucí rostliny by zmizely z 90%.

Zdroj : brightside.me

2. Švábi hrají klíčovou roli v cyklu hnojení.

Švábi patří mezi nejvíce nenáviděná zvířata a existuje mnoho důvodů. Kromě jejich vzhledu, jsou to i bakteriální přenašeči, způsobují alergie a výkaly nechávají všude, kudy prochází. Odhaduje se však, že pouze 20 druhů z více než 3 500 druhů, které existují, jsou ti, kteří obtěžují lidstvo.

Zdroj : brightside.me

3. Mravenci rozptylují semena a podporují biodiverzitu.

Mravenci jsou snad posledním druhem hmyzu, kterému hrozí vyhynutí. Jsou přítomni na všech kontinentech, s výjimkou Antarktidy. Svět bez nich by však pro člověka přinesl obrovské problémy, protože plní řadu prospěšných ekologických funkcí, jako je odstraňování škůdců a provzdušňování půdy.

Zdroj : brightside.me

4. Svět bez mušek by byl světem bez čokolády.

Mouchy jsou hmyz se špatnou pověstí. Spojíme si je s nečistotou, přenosem nemocí a nepříjemným bzučivým zvukem, který rezonuje v uchu a zabraňuje spánku. Všechny tyto vlastnosti jsou pravdivé, ale také vytvářejí pozitivní dopad, o kterém se téměř nikdy nehovoří a který lidem usnadňuje přežití na Zemi. Pokud by mouchy vymřely, spotřeba a eliminace mrtvých těl zvířat by byla ponechána pouze bakteriím a plísním a proces by trval mnohem déle. Rovněž jsou mimořádně nezbytné k recyklaci stolice a některé druhy jsou aktivními opylovači. Ceratopogonidy jsou například důležitými opylovači tropických plodin, jako je kakao, díky čemuž existuje čokoláda.

Zdroj : brightside.me

5. Brouci obecně jsou největšími recyklátory hnoje a zápachu na planetě.

Existuje asi 375 000 druhů brouků, což z něj činí nejrozmanitější hmyz na světě. Mnoho z nich je považováno za škůdce a způsobují velké ztráty plodin. Například kůrovec je považován za nejničivějšího lesního škůdce zvláště pro borové lesy v Mexiku a Střední Americe. Jiné druhy však mají pozitivní dopad. Například beruška se živí mšicemi a pomáhá eliminovat hmyz napadající úrodu. Zásadní roli hrají také koprofágy: jedná se o největší recyklátory hnoje. Bez jejich práce by byl zápach na planetě nesnesitelný.

Zdroj : brightside.me
Reklama

6. Cvrčky, kobylky a sarančata označují zdraví půdy.

Cvrčci, kobylky a sarančata jsou v ohrožení. Více než 150 mezinárodních odborníků, upozornili, že v Evropě by mohlo vyhynout 25,7% z 1 082 druhů. Hlavní příčinou této hrozby je používání pesticidů. Existuje ale několik důvodů, proč by tito brouci neměli zmizet: jsou zdrojem potravy pro ptáky, plazy a dokonce i lidi. Chapulines jsou pochoutkou mexické kuchyně. Poskytují velké množství bílkovin a nízký obsahu tuku. Na druhé straně tyto druhy označují zdraví a biologickou rozmanitost půdy.

Zdroj : brightside.me

7. Pavouci jsou účinnými lovci nejen rostlinných škůdců.

Spider-Man je jedním z nejpopulárnějších superhrdinů, ale jen málokdo chce mít ve svých domovech skutečného jedovatého pavouka a jejich sítě jsou vítány, pouze pokud se jedná o Halloweenskou výzdobu. Pavouci nejsou přímo hmyz, ale jsou na tomto seznamu, protože lidem velmi vadí, a přesto hrají důležitou roli. Většina druhů, které žijí s lidmi, není nebezpečná nebo agresivní. Žijí v lokalitách, kde je život a jsou důležití pro ekosystém, hlavně jako lovci hmyzu a dalších pavouků. Pokud by vymřeli, mouchy a komáři, kteří jsou v některých případech nositeli nemocí, by se stali naší zkázou.

Zdroj : brightside.me

8. Komár jen jako potrava.

Tento hmyz je pro člověka nejnebezpečnějším na světě. Je zodpovědný za smrt více než milionu lidí ročně a je nositelem infekčních chorob, jako je malárie, žlutá horečka, horečka dengue, chikungunya a Zika. Proto je tolik lidí tak nenávidí! Mezi vědci neexistuje jediný názor na to, jaký vliv by mělo na člověka, kdyby zmizelo všech 3 500 druhů komárů. Jediné co by to způsobilo, tak by byl problém v potravinovém řetězci. Plazi, ptáci, ryby, obojživelníci a ani ostatní hmyz by neměli z velké části co jíst a jen málo zvířat by se dokázalo adaptovat ne jinou stravu.

Zdroj : brightside.me

Reklama