in

Co nevíte o zemi pizzy a těstovin? Fakta o itálii, které vás překvapí!

en.wikipedia.org
Reklama

Itálie je země opravdu širokých možností. Za rekreací sem můžete vyrazit jak v zimě na lyžovačku na sever do Alp, tak v létě na pobřeží, které je bohaté, či například do Říma obdivovat jeho starověké památky či do Benátek na plavbu kanály. I Italská gastronomie je poměrně široká a jídla jako pizza či špagety má rád snad každý. Dnes se však podíváme na to, co o Itálii zas tak známo není, a to jsou různé překvapující zajímavosti, které by vás nejspíš ani nenapadly!

1. Červené spodní prádlo

Ve většině oblastech světa se červené spodní prádlo nosí jako symbol svůdnosti a sexuality, ovšem v Itálii to má zcela jiný účel, první den v roce lidé nosí červené spodní prádlo proto, aby jim v tomto roce přineslo štěstí.

pixabay.com

2. Vyhazování nábytku z okna

Další zvláštní tradice, kterou Italové drží na silvestra je, že z okna svých domů vyhazují starý nábytek či kuchyňské vybavení. Tato tradice symbolizuje to, že se lidé zbaví starých problémů, aby otevřeli dveře novým začátkům.

ewiworks.com

3. Prokletý ostrov

u Neapole se nachází malý ostrov Isola della Gaiola, na němž leží jediný velký dům. O tomto místě se však věří, že je prokleté, a to kvůli zvláštním a předčasným úmrtím předchozích majitelů. Jeden z jeho prvních majitelů zmizel bez jakýchkoliv stop, jeden dalších zemřel na předčasný infarkt, spáchal sebevraždu atd. V současné době je ostrov neobydlený.

en.wikipedia.org

4. Pozdní večeře

V Itálii je běžné večeřet až okolo 21:00, některé večerní restaurace dokonce otevírají až okolo sedmé hodiny.

pixabay.com

5. Loupání ovoce před konzumací

Italové před konzumací loupou všechny druhy ovoce a to i ty, které se běžně jí se slupkou, tedy například jablka, hrušky, broskve atd.

pixabay.com
Reklama

6. Snídaně bez vajec

Zatímco ve světě je vejce na mnohé způsoby běžnou součástí slaných snídaní, v Itálii je tomu přesně naopak a na málokterém italském snídaňovém stolu byste vejce našli.

pixabay.com

7. Strašidelný ostrov Poveglia

Malý ostrov jménem Poveglia je známý jako “Ostrov duchů”. Desítky let byl využíván jako karanténní stanice pro nemocné morem a odhaduje se, že zde bylo zpopelněno asi 160 000 lidí.

cs.wikipedia.org

8. 17 je nešťastné číslo

Obecně je číslo 13 považováno za nešťastné a lidé ho berou za symbol smůly. V Itálii je však za nešťastné považování číslo o 4 vyšší.

pixabay.com

Itálie je bezpochyby zajímavou zemí, kde se můžete setkat prakticky s čímkoliv, tyto zajímavosti nás v tom jen utvrdily. Tuto zemi by měl alespoň jednou za život navštívit každý, kór z nás Čechů, přeci jen jak se říká – Není to tak daleko!

Čerpali jsme z brightside.me

Reklama